Samenwerking PSW en Robot Ctrl aan een veelbelovende ontwikkeling met behulp van Artificial Intelligence

De zorg en arbeidsmarkt staan onder druk. Zorgorganisaties in Nederland moeten zoeken naar (andere) manieren om toekomstbestendig goede zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden. Technologie kan daarbij een goede en belangrijke rol spelen. PSW wil hier actief mee aan de slag en ziet kansen in de inzet van Artificial Intelligence (AI) waarbij technologie geen vervanger van mensen is, maar aanvullend samen met mensen optrekt. PSW heeft daarom met beide handen de mogelijkheid aangegrepen om samen met Robot Ctrl uit Herten een module te ontwikkelen die middels Artificial Intelligence een deel van het ondersteuningsplan van cliënten op kan stellen. De winst: minder administratieve lasten voor begeleiders en dus meer tijd voor de cliënt zelf.

De eerste stappen samen met cliënten en medewerkers gezet
In samenspraak met enkele cliënten en medewerkers is door Robot Ctrl een eerste versie van de AI-module ontwikkeld. Kern van de module is dat de vragenlijst die elke cliënt van PSW jaarlijks in zijn ondersteuningsplan invult, geautomatiseerd -met behulp van AI- wordt omgezet in een verslag. De cliënt behoudt hiermee de regie over zijn ondersteuningsplan. De begeleider hoeft het verslag niet meer zelf te schrijven, alleen nog maar te controleren en eventueel aan te passen. “De regierol, professionaliteit en betrokkenheid van de (persoonlijk) begeleider blijft dus aanwezig, net als het persoonlijk contact met de cliënt. En dat wil PSW ook. De tijd van het uitschrijven van het verslag is de grote winst. Tijd die direct aan de cliënt besteed kan worden”, aldus Bianca Steeghs, zorgmanager PSW Werk en Dagbesteding.

Veelbelovende ontwikkeling
De eerste resultaten zijn veelbelovend en de reacties op de demoversie zijn positief, zowel van medewerkers als van cliënten. Manon Hunnekens is begeleider bij Tech-it, de PSW ICT groep van en voor cliënten: “We zijn na het testen van de eerste demoversie nog enthousiaster geworden over de mogelijkheden. Ongelooflijk wat allemaal kan en hoeveel tijdwinst dit voor begeleiders op kan leveren. Een testgroep van medewerkers en cliënten gaat de module nu samen met Robot Ctrl verder ontwikkelen.” Landro, deelnemer van Tech it: “Ik vind het leuk om dit te testen. Ik ga het tot in de puntjes uitzoeken.” Als PSW helemaal tevreden is en ook aan alle wet- en regelgeving voldaan wordt, gaat een grotere groep medewerkers en cliënten de module testen. Totdat deze werkwijze veilig binnen heel PSW kan worden ingevoerd en wellicht verder. Mike van Rijswijk van Robot Ctrl: “We zien zelfs mogelijkheden om deze tool breder in de zorg in te zetten omdat dit ook vraagstukken zijn die bij andere zorgorganisaties spelen”.

We grijpen kansen, maar blijven alert
Natuurlijk brengt PSW ook de risico’s van werken met AI in kaart en zal er zorgvuldig met privacyrichtlijnen worden omgegaan. Bianca Steeghs: “We zien AI vooral als een vooruitstrevende ontwikkeling die PSW kansen biedt en de kwaliteit van de zorg naar een hoger niveau kan tillen. Daarnaast is de samenwerking tussen Robot Ctrl en medewerkers en cliënten van PSW een mooi proces. We zijn blij met deze ontwikkeling en ervan overtuigd dat het een meerwaarde oplevert voor onze cliënten én medewerkers.“

Bron: PSW


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 04 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!