Het ontbreken van een cao maakt het werken in deze sector ook minder aantrekkelijk

Bijna 27 duizend apotheekmedewerkers werken al bijna een jaar zonder cao. Die is sinds 1 mei vorig jaar verlopen. Dit betekent voor hen dat ze al bijna een jaar geen loonsverhoging krijgen en dat er niets geregeld kan worden om personeelstekorten en werkdruk aan te pakken. Volgens CNV-onderhandelaar Albert Spieseke mogen apotheekmedewerkers niet de dupe worden van het feit dat tussen hun werkgevers en de verzekeraars een goede afspraak ontbreekt over het geld voor hun cao.

Oormerken
De branchevereniging voor apotheken KNMP vraagt nu aan de commissie VWS, die donderdag 13 februari vergadert, om te bevorderen dat zorgverzekeraars in de tarieven die zij met de werkgevers afspreken, de overheidsbijdrage aan loonontwikkeling in de sector (OVA), te oormerken. Dit is geld dat bedoeld is voor de arbeidsvoorwaarden van werknemers. 

Onacceptabel
Nu dit geld niet geoormerkt is, zeggen de werkgevers geen geld te hebben voor een salarisafspraak die aansluit bij wat in de andere zorgcao’s is afgesproken. Voor de vakbonden is dit onacceptabel met als gevolg dat de onderhandelingen stil liggen.
CNV Zorg & Welzijn dringt er bij de Kamer op aan dit nu zo snel mogelijk te regelen. Werknemers in deze sector, die belangrijk zijn voor iedereen die medicijnen nodig heeft, hebben recht op een goede arbeidsovereenkomst en optimale bescherming tegen te hoge werkdruk.

Kwaliteit medicijnverstrekking
Het ontbreken van een cao maakt het werken in deze sector ook minder aantrekkelijk, juist nu er aanzienlijke personeelstekorten zijn en de kwaliteit van medicijnverstrekking onder druk staat. De werkdruk wordt steeds hoger wordt door medicijntekorten, hogere prijzen van geneesmiddelen en toenemende agressie van klanten. Ook al bemoeien politici zich bijna nooit met onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers, de Kamer heeft nu een unieke kans te bevorderen dat deze onderhandelingen tot een goed einde gebracht kunnen worden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Andre van der Vlugt / CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: CNV Zorg & Welzijn: Kamer kan patstelling cao apotheekmedewerkers doorbreken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!