Bijna 80 procent is voor een structurele loonsverhoging voor zorgpersoneel 

Uit representatief onderzoek, uitgevoerd door Peil.nl, blijkt dat een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking, bijna 80 procent, voor een structurele loonsverhoging voor zorgpersoneel is. Over dat hogere salaris wordt morgen in de Tweede Kamer (voor de derde keer) gestemd. Uit dezelfde peiling blijkt dat onder de aanhang van de coalitiepartijen, die tot op heden tegen de loonsverhoging in de Kamer hebben gestemd, óók veel voorstanders van loonsverhoging voor zorgprofessionals zijn. Zo is bijna driekwart van de CDA-kiezers en rond de 80 procent van de D66- en CU-stemmers voor de loonsverhoging.

Klinkende munt
Voorzitter Anneke Westerlaken van CNV Zorg & Welzijn: “De waardering voor zorgpersoneel vanwege hun inzet bij de coronacrisis is bij de meeste Nederlanders heel hoog. Er is veel geklapt, gezongen, gekookt, gezwaaid, er zijn vaatjes haring en schouderklopjes uitgedeeld. Maar er komt tot nu toe geen klinkende munt bij op de salarisstrook van de zorgprofessional. Er is nog geen éénmalige bonus, terwijl de Kamer daarover in maart met algemene stemmen een motie heeft aangenomen. En in het parlement staakten de stemmen tot twee keer toe, toen het ging over een structurele loonsverhoging. Als er één moment is om alle waardering om te zetten in een behoorlijke salarisverhoging dan is het nu.”

Actiebereid
Uit dezelfde peiling onder zorgpersoneel blijkt dat nu al meer dan de helft bereid is om in actie te komen voor een betere beloning Vanaf het einde van 2020 gaan er voor de meeste cao’s in de zorg cao onderhandelingen van start. 60 procent van de Nederlandse bevolking zou het begrijpen als zorgpersoneel daar actie voor zou voeren. Onder stemmers van de coalitiepartijen is de steun daarvoor ook groot. Bijna de helft van de CDA-stemmers en meer dan 60 procent van de D66 en CU-kiezers zou het begrijpen als zorgpersoneel in actie zou komen voor een beter loon en arbeidsvoorwaarden.

De komende maanden wordt er gewerkt aan de rijksbegrotingen voor 2021. Het CNV roept het kabinet op om dit jaar met Prinsjesdag aan te kondigen dat er extra geld wordt vrij gemaakt voor salarisstijgingen. In 2021 geldt dat er voor bijna een miljoen medewerkers in de zorg een nieuwe cao moet worden afgesloten. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Andre van der Vlugt / CNV Connectief
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Connectief
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Grote meerderheid Nederlandse bevolking voor structurele loonsverhoging zorgpersoneel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 juni 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!