Tijdens de lunchpauze dinsdag 31 juli zullen werknemers van het WKZ om 11:55 uur de noodklok luiden

Op dinsdag 31 juli luiden de werknemers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht samen met FNV-voorzitter Han Busker de noodklok om vijf voor twaalf. Ze houden een sit-in voor de ingang van het WKZ om letterlijk even bij te komen van de hoge werkdruk. Ze voeren actie omdat ze van werkgeversvereniging NFU meer waardering en respect eisen in een goede cao. Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk, zowel fysiek als mentaal, niet meer aan kunnen. Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzondering is geworden. De afgelopen periode zijn veel collega’s in het naastgelegen Maximacentrum gaan werken en zijn er geen collega’s voor teruggekomen.

Roland Bosscha, psychiatrisch verpleegkundige en vakbondsfunctionaris FNV bij het UMC en WKZ in Utrecht: ‘Het is echt noodzakelijk dat NFU snel met een fatsoenlijke loonsverhoging komt en een concrete aanpak van de hoge werkdruk. Dat is de enige manier hoe we het  huidige personeel kunnen behouden en nieuw personeel aan kunnen trekken. Daarnaast willen we een goede generatieregeling. Want er moet veel meer en jonger personeel bijkomen!’

Actie WKZ
Tijdens de lunchpauze zullen minimaal 200 artsen, verpleegkundigen, administratief medewerkers en andere collega’s voor de ingang van het WKZ samen om 11:55 uur de noodklok luiden en hun werkgever oproepen om achter het eigen personeel te staan. De werknemers zetten zich ondanks de aanhoudende werkdruk al jaren met hart en ziel in voor een goede patiëntenzorg, maar de werkgevers lijken dat niet te waarderen. FNV-voorzitter Han Busker komt de werknemers moed inspreken.

Overige acties in UMC’s
Maandag 9 juli om 7.00 uur trapten de collega’s van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) af met stiptheidsacties. Een dag later volgde het UMC Utrecht. Deze stiptheidsacties duren een aantal weken. In Rotterdam, Groningen, Maastricht, Amsterdam en Nijmegen hebben ook al grote personeelsbijeenkomsten plaatsgevonden met honderden werknemers, waar aandacht is gevraagd voor het cao-conflict. Later deze zomer zullen er meer stiptheidsacties plaats gaan vinden en als de NFU niet over de brug komt, verharden de acties in de loop der tijd.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Ongeveer 60.000 mensen volgen deze cao.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Medewerkers Wilhelmina Kinderziekenhuis luiden de noodklok tijdens lunchpauze
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!