Omdenken noodzakelijk door groot tekort aan VIG’ers

De tweede coronagolf lijkt een feit. In het voorjaar gingen veel zorgprofessionals extra werken. Nu verwachten we dat meer mensen thuisblijven. Dat komt omdat we meer testen, omdat mensen moe zijn en omdat we ons als samenleving anders verhouden tot het virus dan in het voorjaar. De tekorten aan zorgpersoneel zullen vooral ontstaan in de functies verzorgenden IG en verpleegkundigen. Zorgorganisaties kunnen via www.extrahandenvoordezorg.nl een aanvraag doen voor extra personeel. Echter er is een groot tekort aan verzorgenden IG en verpleegkundigen. Het is daarom raadzaam om niet alleen in functies maar meer in taken te denken. Op dit moment worden mensen geworden die snel getraind kunnen worden via De Nationale Zorgklas voor het uitvoeren van ondersteunende en laag complexe (zorg) taken.

Trudy Prins, voorzitter RvB Rijnhoven:
“Als we over onvoldoende verzorgenden kunnen beschikken zetten we helpende en mensen die ondersteunende taken kunnen uitvoeren in. Onze ervaring is dat mensen relatief snel inzetbaar gemaakt kunnen worden voor het uitvoeren van een groot deel van de ADL-taken. Dat kan met een training via De Nationale Zorgklas en een goede eerste opvang in de organisatie. Bij Rijnhoven kunnen we zo de inzet van verzorgende IG terugbrengen tot 1 verzorgende op 12, en zo nodig op 24 cliënten. De verzorgende IG kan zich zo richten op de taken waarvoor zij is opgeleid terwijl veelvoorkomende laag complexe handelingen door helpende en ondersteunende mensen worden uitgevoerd. Vanzelfsprekend zien wij erop toe dat mensen ook daadwerkelijk bekwaam zijn om deze werkzaamheden uit te voeren. Onze ervaring is dat dit heel goed kan werken”.

Extra medewerkers via extrahandenvoordezorg.nl
Zorgorganisatie kunnen extra personeel aanvragen via www.extrahandenvoordezorg.nl

Vanuit het regionaal extra handen punt wordt dan snel contact opgenomen om na te gaan of in de gevraagde inzet van extra personeel voorzien kan worden. Trudy Prins: “We hebben het voornemen om kleine teams te vormen waarin deze mensen onder begeleiding van een ervaren zorgprofessional ingezet kunnen worden in organisaties. Op deze wijze hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan de continuïteit van de zorg”.

Meer weten over bekwaam en bevoegd?
Lees het artikel Potentieel benutten door 'bekwaam is bevoegd' 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Veel behoefte aan extra handen voor de zorg door tweede golf
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 07 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!