De vakbond wil extra geld en als dat er niet komt, volgen er acties

Het kabinet 'kan zich opmaken voor acties' als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

Het kabinet heeft zeven miljard uitgetrokken voor de zogeheten OVA-systematiek: de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling. Vakbonden willen dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor het verhogen van de lonen voor zorgpersoneel, zoals verpleegkundigen en verzorgenden. De minister vindt dat niet nodig, zo zei ze eerder deze zomer al. In het interview met Zorgvisie zegt Helder vrijdag dat 'de reparatie van inkomens' verder binnen de cao-onderhandelingen kan worden geregeld.

Waardering is belangrijk
Ook is ze van mening dat er een oplossing ligt in het op de juiste manier inschalen van zorgpersoneel met bijvoorbeeld een hbo-opleiding. Ze noemt het 'belangrijk' dat 'als je als hbo-verpleegkundige bent opgeleid, dat je ook een hbo-functie hebt die hbo wordt gewaardeerd. Ik wil de sociale partners toch echt aansporen om daar iets aan te doen.'

Lees ook | Tegen 2030 zo'n 20 procent minder operaties door personeelstekort

CNV gaat niet in deze redenatie mee. De minister 'vergeet' volgens de vakbond 'dat hoger inschalen wel extra geld kost'. Voorzitter van CNV Zorg en Welzijn Gaby Perin-Gopie. 'De lonen in de zorg liggen structureel tot 9 procent lager dan in de markt, terwijl de werkdruk er enorm is. Die loonkloof wordt extra pijnlijk in deze tijd van inflatie van zo’n 11 procent. Werken in de zorg betekent steeds vaker leven in armoede.'

Inhuurkrachten
En dat terwijl er in coronatijd ineens wél extra geld was voor de zorg, benadrukt CNV. 'Zo kunnen de GGD’s aan ongediplomeerde inhuurkrachten uurlonen bieden die niet eens voorkomen in de salarisschalen van gekwalificeerde verzorgenden. Er zijn echt grenzen aan hoe je mensen kunt schofferen.'

Lees ook | PwC: Slimmere inzet medicijnen ontlast zorgpersoneel

De vakbond wil extra geld en als dat er niet komt, volgen er acties. Dat zal 'niet op de traditionele manier' gaan, zoals met protesten. Hoe dan wel, kan een woordvoerster van CNV vrijdag nog niet zeggen. 'Maar we moeten zichtbaar gaan maken dat de grens bereikt is.'

'Het kabinet is niet voornemens bovenop de zeven miljard aanvullende maatregelen te nemen', zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in reactie op de kritiek van CNV. 'Elk jaar trekken we geld uit voor de OVA. Dat bedrag stijgt mee met de gemiddelde loonstijging. We vinden dat netjes om te doen', zegt de woordvoerder. De OVA is nu geraamd op zeven miljard.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg & Welzijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!