Met het versnelde opleidingstraject probeert de instelling op een innovatieve manier het personeelstekort tegen te gaan

Zorginstelling Ons Tweede Thuis start vandaag met de pilot Modulair opleiden Maatschappelijk Zorg niveau 4. Tijdens de dertig weken durende opleiding volgen studenten via praktijk- en theorieonderwijs essentieel geaccrediteerde modules voor het werken in de gehandicaptenzorg. Hiermee is de organisatie de eerste zorgaanbieder in Nederland die een dergelijk traject aanbiedt. Na het afronden van het traject kunnen deelnemers direct aan de slag als persoonlijk begeleider bij Ons Tweede Thuis. Met het versnelde opleidingstraject probeert de instelling op een innovatieve manier het personeelstekort tegen te gaan.

In het nieuwe lesprogramma wordt het einddoel om een volledig diploma te behalen losgelaten. “We zien al langer een toename in het aantal openstaande vacatures en een afname in het aanbod van geschoold zorgpersoneel”, zegt Susan Veenhoff, bestuurder van Ons Tweede Thuis. “Een van de redenen hiervoor is dat mensen wel graag in de gehandicaptenzorg willen werken, maar opzien tegen een lange opleiding. Daarom focussen wij in verkorte tijd alleen op de meest relevante kennis. Hierdoor is het leertraject doelgericht, laagdrempelig en ook geschikt voor potentiële medewerkers zonder achtergrond in de zorg. Tijdens de aanmeldprocedure hebben we vooral gekeken naar de motivatie, vooropleiding en werkervaring van kandidaten. Mede vanwege het enthousiasme van de deelnemers verwacht ik dat dit traject een groot succes gaat worden.”

ROC van Amsterdam
De opleiding is opgezet in samenwerking met het MBO College West, onderdeel van het ROC van Amsterdam, waar deelnemers één dag per week theorielessen volgen. Voor het ROC is het ook de eerste keer dat ze een modulair leertraject aanbieden. “Als onderwijsinstelling herkennen wij de behoefte om opleidingstrajecten anders in te richten”, zegt Aad Knetsch, voorzitter directie MBO College West. “Niet alleen in de zorg, maar ook in andere sectoren zien we personeelstekorten. Organisaties willen niet meer onnodig veel tijd steken in lange opleidingen maar nieuw personeel snel volwaardig laten meedraaien. Daarom ben ik erg blij dat we deze pilot hebben opgezet.”

Volgend traject
Aan de pilot doen vijftien deelnemers mee, die tijdens het traject praktijkervaring opdoen op verschillende locaties van Ons Tweede Thuis. Een deel van de deelnemers werkt al langer bij Ons Tweede Thuis, anderen zijn helemaal nieuw bij de organisatie en in de zorg. Veenhoff: “Tijdens hun opleiding ondersteunen de studenten op de locaties en helpen ze bewoners met de algemene dagelijkse levensbehoeften. Gedurende hun opleiding brengen ze het geleerde in de praktijk. Zo nemen ze gaandeweg steeds meer taken van een begeleider op zich.” De deelnemers aan de pilot krijgen vandaag een introductiebijeenkomst, gevolgd door een officiële opening op de locatie van Ons Tweede Thuis in Amstelveen. Als deze pilot succesvol afgerond wordt, start in het najaar een tweede traject.

Over Ons Tweede Thuis
Ons Tweede Thuis is met ruim 2500 cliënten, verdeeld over zo’n 85 locaties een regionale zorgorganisatie die zich richt op de zorg voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel of autisme. De stichting is actief in de regio Amsterdam, Amstelland en de Meerlanden en de regio Haarlem. Ons Tweede Thuis heeft als missie haar cliënten te stimuleren en te helpen om hun eigen keuzes te maken en het beste uit zichzelf te halen. Daarnaast zet de organisatie zich in voor een toekomst, waarin iedereen in de samenleving mee kan doen, ongeacht zijn of haar beperking. De kracht van samen, ‘JIJ & IK’, staat in deze missie centraal.

Bron: Ons Tweede Thuis


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 25 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!