De komende anderhalf jaar krijgen de zorgmedewerkers tenminste 10% loonsverhoging, in vier stappen

CNV Zorg en Welzijn en de andere bonden hebben met werkgeversorganisatie VGN zojuist een onderhandelingsresultaat bereikt over verlenging van de cao gehandicaptenzorg tot en met 31 december 2024. De komende anderhalf jaar krijgen de zorgmedewerkers tenminste 10% loonsverhoging, in vier stappen. Vaste medewerkers krijgen voortaan voorrang bij de inroostering. De reiskostenvergoeding wordt verhoogd van 8 naar 16 cent per kilometer en de onregelmatigheidstoeslag geldt voortaan voor iedereen op basis van het hele uurloon.

Loonsverhoging in vier stappen
Op 1 september en 1 december worden de lonen structureel verhoogd met 3% met telkens een bodem van 80 euro en op 1 juni 2024 en 1 december 2024 volgt nog een verhoging van 2%, beide keren met een minimum van 55 euro. CNV Zorg en Welzijn onderhandelaar Albert Spieseke: “Ik ben blij dat het gelukt is om al in september verlichting in de portemonnee af te spreken. Dat is zeker voor de laagste schalen hard nodig. Bij de laagstbetaalden komen de prijsstijgingen van de dagelijkse boodschappen het hardste aan, met een nominaal bodembedrag geven we de onderste schalen wat extra’s dat daar broodnodig is. Dit jaar hebben de zorgmedewerkers in mei al 3,2% gekregen uit de lopende cao, daar komt dus nog in 2023 tenminste 6% bij.”

Betere werk-privébalans door eerste keus roosters
Spieseke: “Vaste medewerkers krijgen de eerste keus uit bij de invulling van het rooster. Dat is een belangrijke stap naar een betere werk-privébalans. We zagen te vaak dat ZZP'ers de gunstigste diensten kunnen kiezen en voor het vaste personeel de minder prettige diensten overblijven. Dat legt veel te veel druk op hun privéleven en komt hun duurzame inzetbaarheid ook niet ten goede. Door deze afspraken maken we het vaste dienstverband aantrekkelijker.”

Reiskosten van 8 naar 16 cent
De minimale reiskostenvergoeding wordt verhoogd van 8 naar 16 cent per kilometer. Spieseke: “Eindelijk, want die 8 cent per kilometer betekende in de praktijk dat je flink op je reiskosten toelegt. Zeker voor de lagere inkomens deed dat echt pijn.”

Onregelmatigheidstoeslag voor iedereen en over volle uurloon
De vergoeding voor onregelmatige diensten wordt vanaf 1 januari 2024 voor alle functies berekend over het volledige uurloon.

Looptijd
De looptijd van de cao wordt verlengd met 11 maanden en loopt daarmee van 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2024.

Bron: CNV Zorg en Welzijn


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg en Welzijn / Manon van Essen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg en Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Akkoord over verlenging cao gehandicaptenzorg, met loonsverhoging van tenminste 10%
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!