CNV presenteerde rekening zorg van 2,2 miljard aan Tweede Kamer en informateur 

CNV Zorg & Welzijn heeft vandaag namens 1,3 miljoen werknemers de rekening van zorg en welzijn gepresenteerd aan de Tweede Kamer. De vakbond heeft uitgerekend hoeveel geld er geïnvesteerd moet worden in zorg en welzijn medewerkers om de Nederlandse zorg op peil te houden en komt op een bedrag van €2,2 miljard structureel. De Kamerleden Tellegen (VVD), Gündoğan (Volt), Nijboer (PvdA), Ellemeet (GroenLinks), van Dijk (SP), Ceder (CU) en Agema (PVV) namen de rekening in ontvangst uit handen van Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn. Ook waren er zorgmedewerkers aanwezig om met politici in gesprek te gaan en de eis kracht bij te zetten. De rekening is per brief aan informateur Hamer gestuurd.

CNV rekent uit dat er voor de broodnodige structurele loonsverhoging €1,7 miljard nodig is en voor aanpak van de werkdruk €470 miljoen. Voor werknemers die door corona langer dan een jaar ziek zijn moet €30 miljoen worden uitgetrokken. 

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: “Die structurele loonsverhoging moet er komen, het kan niet zo zijn dat zorgpersoneel een megaprestatie levert en in sommige gevallen tot 10 procent minder verdient dan werknemers met vergelijkbare opleiding in andere sectoren. Verreweg de meeste partijen die nu over de formatie praten hebben dat ook in hun verkiezingsprogramma staan. De werkdruk in de zorg is, zeker met alle inhaal en herstelzorg op komst, niet vol te houden, daarin moet personeel beter ondersteund worden. En we zien nu al dat zorgpersoneel dat in de coronacrisis risico’s heeft gelopen en ziek geworden is, na een jaar met een fikse inkomensdaling geconfronteerd wordt. Ook dat moet worden opgelost.”  

CNV Zorg & Welzijn staat niet alleen in haar standpunt. Uit een onderzoek onder meer dan duizend zorgwerkers in opdracht van de bond, blijkt dat een grote meerderheid een toename van het salaris als dé belangrijkste investering in de zorg ziet. Het komende jaar moet er voor meer dan een miljoen zorgmedewerkers een nieuwe cao worden afgesproken. Als er uit Den Haag geen extra investeringen komen, wordt de ruimte voor de loonsverhoging gehalveerd. Het wordt tijd om de waardering voor de zorg om te zetten in een stevige investering.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg & Welzijn / Andre van der Vlugt
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: CNV presenteert zorgrekening aan Tweede Kamer en informateur
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!