Vanuit de praktijk horen we dat zorgmedewerkers in loondienst de gaten in de roosters vullen, waardoor er weinig tid over blijft voor studie

Het groot aantal zzp’ers is volgens leidinggevenden in de zorg in toenemende mate een belemmering voor medewerkers om te leren en ontwikkelen binnen hun zorgorganisatie. 24% van de leidinggevenden noemt deze belemmering, waarmee het de top drie belemmeringen binnenstormt. Dit blijkt uit de L&D in de zorg monitor 2024, uitgevoerd door onderzoeksbureau Sparkey | Motivaction in opdracht van Noordhoff Zorg.

“We horen in de praktijk dat zorgmedewerkers in loondienst de gaten in de roosters vullen. Zij draaien de minder aantrekkelijke, vaak drukke, diensten en hebben vaak meer verantwoordelijkheden dan zzp’ers. Bijvoorbeeld participatie in werkgroepen, taken rondom kwaliteit van zorg en familie en naasten te woord staan als stabiele factor in de zorgverlening. Hierdoor blijft er nog minder tijd over om te leren”, aldus Patrick Hendriks, General Manager Noordhoff Zorg.

De meest genoemde belemmeringen door leidinggevenden in de zorg zijn ‘onvoldoende tijd om te leren’ (47%) en ‘medewerkers leren voornamelijk omdat het moet’ (27%). Dat tijdgebrek bij werknemers is ook volgens de L&D/HR-professionals in de zorg de grootste boosdoener (64%) terwijl maar liefst 50% van hen aangeeft dat medewerkers voornamelijk leren omdat het moet. Medewerkers in de zorg denken zelf anders over dat laatste. 23% van hen leert omdat het wordt gevraagd door de werkgever. Veel vaker genoemde redenen zijn bijblijven in mijn vak (75%), om mijn functie beter uit te kunnen oefenen (69%) en omdat ik het leuk vind (46%). 

Een groot deel van de zorgmedewerkers (57%) leert en ontwikkelt het liefst tijdens het werken en een veel kleiner deel (18%) leert liever wanneer ze niet met patiënten bezig zijn. Als het gaat om het lezen of bekijken van bepaalde leerstof, gebeurt dat idealiter kort tussen het werken door (58%) en niet tijdens lange (online) trainingen (21%, de rest is neutraal). 

Gebrekkige interne communicatie
Voor een groot deel van de zorgmedewerkers is er geen zichtbare en duidelijke communicatie vanuit L&D/HR-professionals over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van ontwikkeling (32% vindt van wel, de rest is het niet uitgesproken eens). Bijna de helft van de L&D/HR-professionals (47%) erkent dat het lastig is om het leeraanbod goed onder de aandacht te krijgen bij de medewerkers. Volgens 45% van de L&D/HR-professionals en 30% van de leidinggevenden zou het thema L&D als vast agendapunt bij jaargesprekken een goede manier zijn om medewerkers te motiveren om te leren.

Patrick Hendriks, General Manager Noordhoff Zorg: “Het onderzoek laat zien dat medewerkers graag willen leren maar een deel van hen daarbij belemmeringen ervaart. Samen met werkgevers willen wij deze belemmeringen zoveel mogelijk wegnemen. Met dit onderzoek in handen weten we waar de winst te halen is. Maak meer mogelijk dat tijdens werktijd geleerd kan worden. En zorg dat het efficiënt kan, zodat meer geleerd kan worden in minder tijd. Wij ontwikkelen door op dit vlak. Het leermateriaal wordt toegankelijker gemaakt om tijdens het werk te gebruiken. Bijvoorbeeld met microlearning dat gericht is op kort en bondig leren op een makkelijk consumeerbare manier.”

Het moet leuker én makkelijker
Leren mag volgens zorgmedewerkers ook leuker en makkelijker zijn. Voor een derde (31%) van de medewerkers helpt het om samen met collega’s te leren. Dat is daarmee de meest genoemde verbetermogelijkheid om ontwikkeling te bevorderen. Gevolgd door 28% die aangeeft dat meer leren tijdens het werken dan in trainingen ze zou helpen. Het leuker maken van het leeraanbod (20%) staat op plek 3 en het vergemakkelijken van het aanmelden voor trainingen staat op plek 4 (17%).

Ook werkgevers noemen het leuker en makkelijker maken van leren in hun top 3 van oplossingsrichtingen om mogelijke belemmeringen weg te nemen. 42% van de L&D/HR-professionals wil medewerkers meer met collega’s laten leren (plek 2), en 28%van de leidinggevenden wil het leeraanbod leuker maken dan het nu is (plek 3).

De L&D in de zorg monitor 2024 is de tweede editie van een jaarlijks onderzoek onder L&D professionals, leidinggevenden en zorgprofessionals.

Woensdag 15 mei van 11.00 tot 12.00 uur organiseert Noordhoff Zorg een speciaal webinar waarin je op interactieve wijze wordt meegenomen in de meest opvallende onderzoeksresultaten van dit jaar. Aanmelden voor dit webinar kan hier.

De whitepaper ‘L&D trends & ontwikkelingen 2024’ is hier te downloaden. 

Bron: Noordhoff Zorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Noordhoff Zorg / Simone van Kester
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Noordhoff Zorg
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Groot aantal zzp’ers in de zorg belemmering voor leren en ontwikkelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!