De actiecomités in de acht UMC’s zijn hun acties aan het opschalen

De actiebereidheid onder werknemers van de Universitair Medische Centra (UMC’s) neemt toe. Sinds 5 juli hebben al ruim 6.500 werknemers actie gevoerd in de vorm van stiptheidsacties, kaartenacties, en overhandigingen van ‘de gouden stethoscoop’.

Dat werkgeversorganisatie NFU de duizenden actievoerders nog in geen enkele vorm tegemoet is gekomen, schiet bij de medewerkers in het verkeerde keelgat. Er is nog steeds geen zicht op een goede cao. De voorbereidingen voor opschaling van de acties zijn in gang gezet.

‘De bonden zijn door de NFU uitgenodigd voor een informeel verkenningsgesprek om verder te praten over dezelfde voorstellen als waar op 28 mei het overleg op klapte’ zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn. ‘Nemen ze hun medewerkers dan echt niet serieus? De NFU moet wel met betere voorstellen komen, voordat we weer officieel gaan onderhandelen over de cao. We gaan dan ook gewoon door met actievoeren totdat er een mooi akkoord ligt, met 3,5% loonsverhoging per jaar, concrete aanpak van de hoge werkdruk en een goede generatieregeling. Gebeurt dit niet dan staan we met vijf minuten weer buiten.’

Opschaling gebeurt zorgvuldig
De actiecomités in de acht UMC’s zijn hun acties aan het opschalen. Dit moet zeer zorgvuldig gebeuren en kost daarom veel tijd. Veiligheid van patiënten staat bij alles voorop en ook moeten zij zo min mogelijk hinder ondervinden van de acties. Merlijn: ‘Het aantal UMC-medewerkers, van artsen tot receptionisten, dat aangeeft dat de hoge werkdruk onhoudbaar is geworden, groeit met de dag. Ze blijven druk op de ketel voeren tot de eerste zondagsdiensten of werkonderbrekingen zo snel mogelijk, na zorgvuldige voorbereiding, plaats kunnen vinden.’ 

UMC’s in actie
De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Sindsdien worden in de acht Universitair Medische Centra ludieke acties gehouden. Afgelopen maandag startten de medewerkers in Maastricht met het houden van stiptheidsacties tot 15 september en gisteren zijn er weer 450 medewerkers op de been gekomen bij  een protestactie in het AMC.   

De cao UMC geldt voor ongeveer 60.000 werknemers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Al 6.500 UMC-medewerkers in actie; actiebereidheid groeit
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!