Als de werkgevers niet voor 1 november 2023 op de eisen van de bonden ingaan, dan volgt op 20 november een massaprotest

Onderhandelingen over de cao Jeugdzorg zijn vastgelopen. Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland heeft een eindbod gedaan dat de leeglopende sector nog verder zou verzwakken in plaats van versterken. Vakbonden FNV, CNV en FBZ hebben daarop met een breed gedragen mandaat van hun leden Jeugdzorg Nederland een ultimatum gestuurd. Als de werkgevers niet voor 1 november 2023 op de eisen van de bonden ingaan, dan volgt op 20 november een massaprotest.

De crisis in de jeugdzorg dreigt verder te escaleren nu werkgevers weigeren een concurrerende cao af te sluiten met de vakbonden. Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg: ‘In de laatste zeven jaar moesten jeugdzorgprofessionals al negen keer op het Malieveld strijden voor betere arbeidsomstandigheden. En nu de sector zo is uitgehold door falend beleid en bezuinigingen, kiest de werkgever wederom om te beknibbelen op de lonen. Dat is niet te verteren voor de mensen die al die jaren de jeugdzorg overeind hebben gehouden.’ Ook werkdruk en veiligheid zijn belangrijke thema’s waarop afspraken gemaakt moeten worden.

Koopkracht
Het grootste struikelblok tijdens de onderhandelingen was de inflatiecompensatie voor 2023. Op basis van de huidige cao hebben mensen op 1 januari nog een 3% loonsverhoging gekregen, maar over 2023 krijgen ze er niets bij. De bonden willen dit in 2024 en 2025 corrigeren, maar het eindbod van de werkgevers is hiervoor te laat en te laag. Van der Aar: ‘Mensen werken niet om armer te worden. Dit eindbod zorgt dat deze cao niet concurrerend is met vergelijkbare cao’s zoals die van gemeenten of sociaal werk en dat nog meer mensen de sector verlaten. Met alle maatschappelijke gevolgen van dien.’

Loonsverhoging
De bonden streven naar een loonsverhoging van 10% in 2024, inclusief de inflatiecorrectie voor 2023, maar de werkgevers willen niet verder gaan dan 6,7%. Voor 2025 zijn de werkgevers bereid 3,5% extra te betalen, plus de invoering van automatische prijscompensatie met een maximum van 2% vanaf april tot december. De bonden verlangen echter 5% extra en zijn bereid te praten over de automatische prijscompensatie met een maximum van 2%, mits er ook een overeenkomst over werkdrukvermindering is.

Massaprotest
Als Jeugdzorg Nederland niet op het ultimatum van de drie bonden ingaat, volgt op maandag 20 november een massaprotest in Utrecht. Daarbij worden duizenden jeugdzorgmedewerkers verwacht. Het zal de tiende keer zijn dat de medewerkers de straat op moeten voor betere arbeidsomstandigheden. Een triest jubileum.

Meer informatie over de actiedag volgt later.

Het ultimatum lees je hier: ultimatum-cao-jeugdzorg

Bron: FNV zorg & welzijn


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FNV zorg & welzijn / Sander Wageman
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV zorg & welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Cao-onderhandeling jeugdzorg geklapt, acties op komst
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!