Online zorgplatformen blijven achter bij de verwachting

Hoewel het gebruik van online zorgplatformen achterblijft bij de verwachting, kan het een effectief hulpmiddel voor zelfmanagement zijn. Een groepseducatieprogramma (PRISMA) kan de motivatie van patiënten vergroten om hun gezondheid te managen met behulp van een online zorgplatform. Promovenda Esther du Pon vond echter geen toegevoegde waarde van PRISMA bij het verbeteren van het gebruik van een online zorgplatform. Du Pon promoveerde op 19 februari 2020 op dit onderwerp aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Nivel-onderzoeker Sandra van Dulmen, Ad van Dooren (Hogeschool Utrecht) en Nanno Kleefstra (UMCG) waren haar (co)promotoren.

Het aantal mensen met diabetes type 2 neemt toe, terwijl het aantal zorgverleners niet in dezelfde mate meegroeit. De zorg in de huisartsenpraktijk dreigt hierdoor minder intensief te worden. Patiënten krijgen daarom meer eigen verantwoordelijkheid in het zelf managen van hun aandoening.

Weinig interesse in online zelfmanagementinterventies
Toch gebruiken weinig patiënten online zelfmanagement om beter te kunnen omgaan met hun ziekte. Het groepseducatieprogramma dat ondersteuning bij zelfmanagement biedt, vergroot het gebruik van online zorgplatforms niet. Du Pon: ‘Een mogelijke oorzaak daarvan is dat de doelgroep niet geïnteresseerd is in dit soort interventies. Naar verwachting zal inbedding van het platform in de standaardzorg de implementatie ervan vergemakkelijken. Een platform kan over een paar jaar deel uitmaken van de gebruikelijke zorg’.

Onderzoek met video-opnames
De video-opnames die Du Pon voor haar onderzoek van zorgcontacten van mensen met type 2 diabetes en hun praktijkondersteuner heeft gemaakt zijn opgenomen in de Databank Communicatie in de Zorg van het Nivel. Deze databank beschikt over video-opnames van ongeveer 18.000 spreekkamercontacten, opgenomen in zowel de eerste als tweede lijn. De video-observaties tonen de alledaagse interacties tussen zorgverleners en patiënten, alsmede hun vaardigheden om bijvoorbeeld samen te beslissen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Groepseducatieprogramma bevordert zelfmanagement patiënten in beperkte mate
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 09 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!