Ieder(in) mist concrete maatregelen en investeringen om de positie van mensen met een beperking en hun naasten te verbeteren

In een vlijmscherp rapport riep de Verenigde Naties vorige week de Nederlandse overheid op veel meer te doen voor mensen met een beperking en hun naasten. Die stap vooruit ziet Ieder(in) nog niet terug in het regeerprogramma en de Prinsjesdagstukken. Wij missen concrete maatregelen en investeringen om de positie van mensen met een beperking en hun naasten te verbeteren. Ieder(in) roept de Tweede Kamer op de ambities van het kabinet aan te scherpen. De komende weken zullen ze daarover voorstellen met de Tweede Kamer delen.

Plannen leiden eerder tot minder bestaanszekerheid
Tegenover de positieve maatregel om het eigen risico voor de zorgverzekering te halveren, staan meerdere maatregelen die de bestaanszekerheid van mensen met een beperking of chronische ziekte verslechteren. Bijvoorbeeld het plan om een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in te voeren voor álle maatwerkvoorzieningen in de Wmo. En de tegemoetkoming arbeidsongeschikten wordt per 2027 afgeschaft. Dit is een extra tegemoetkoming voor extra kosten als gevolg van ziekte of handicap. Daarmee is de halvering van het eigen risico ruimschoots tenietgedaan. Er ontbreekt dus een aanpak om de stapeling structureel te verminderen.

Verschraling zorg en ondersteuning
Het kabinet heeft wat zorg betreft vooral aandacht voor ouderen. Mensen met een levenslange/levensbrede beperking staan onvoldoende op het netvlies, terwijl wij ons grote zorgen over de verschraling van zorg en ondersteuning maken. Zowel bij de grote groep mensen die thuis wonen en leven als bij de mensen die in een zorginstelling verblijven. Mensen met een beperking moeten met anderen concurreren om zorg en ondersteuning, terwijl die voor hen noodzakelijk zijn en zij hier recht op hebben.

Oplossing nodig voor rechtsongelijkheid binnen én tussen gemeenten
Het VN-comité heeft felle kritiek gehad op de manier waarop de zorg, ondersteuning en participatie op gemeentelijk niveau is georganiseerd. Tussen gemeenten bestaan grote verschillen en ook binnen gemeenten zelf kan er sprake van willekeur zijn. Hierdoor worden de rechten van mensen niet gehandhaafd. Het VN-comité beveelt daarom aan om landelijke normen in te voeren, inclusief handhaving. Ieder(in) dringt erop aan deze aanbeveling met urgentie uit te voeren.

Vertegenwoordiging onder druk
Het kabinet heeft het voornemen vanaf 2026 te bezuinigen op de subsidie voor de patiënten- en gehandicaptenbeweging. Hoe dit precies wordt ingevuld is nog onduidelijk. Deze bezuiniging is in tegenspraak met de dringende oproep van zowel het VN-comité als het College voor de Rechten van de Mens, om de (lokale) vertegenwoordiging van mensen met een beperking te versterken door hen (financieel) beter in positie te brengen. Het botst ook met het uitgangspunt van het kabinet om problemen samen met de mensen om wie het gaat op te lossen.

Erkenning dat Participatiewet niet werkt
Wel positief is dat de regering erkent dat de Participatiewet niet werkt voor mensen met een beperking, en dat ze daarom aan een fundamentele herziening werkt. Ook wordt de vereenvoudiging van inkomensondersteuning doorgezet. Essentieel is wel dat mensen die van deze ondersteuning afhankelijk zijn er niet op achteruit mogen gaan. Tegelijkertijd vindt Ieder(in) het zorgelijk dat er geen aandacht is voor de banenafspraak en beschutte werkplekken, terwijl dit belangrijke thema’s zijn voor onze achterban.

Oproep aan de Kamer
Ieder(in) roept de partijen in de Tweede Kamer op de ambities van het kabinet aan te scherpen. Neem de aanbevelingen van het VN-comité ter harte en voer deze uit. Scherp de Nationale strategie voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap hiermee aan. En breng alle wet- en regelgeving en uitvoering in lijn met het VN-verdrag Handicap.

VN-comité: Nederlandse overheid laat mensen met een beperking in de kou staan.

Bron: Ieder(in)