Plan om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon gaat niet door

De regeringspartijen hebben de conclusie getrokken dat dit plan niet uitvoerbaar is. Ze hebben daarom besloten om er een streep door te halen. Het was de bedoeling dat dit plan ertoe moest leiden dat ondernemers meer arbeidsgehandicapten in dienst konden nemen. Een deel van deze arbeidsgehandicapten zou er door deze plannen op achteruit gaan.

De werkgevers betalen minder als de werknemer vanwege het hebben van een beperking minder snel werkt en/of minder taken kan vervullen dan hun collega's. Door deze nieuwe situatie zou de zogenoemde loondispensatie ook voor mensen met een bijstandsuitkering gelden. Bij nieuwe contracten zouden werkgevers alleen moeten betalen voor wat iemand kan produceren. Deze maatregelen zouden een besparing van 500 miljoen euro opgeleverd hebben.

Er was veel protest tegen dit plan. Het College voor de Rechten van de Mens het betitelde het plan als discriminatie, omdat er andere regels zouden gaan gelden voor arbeidsgehandicapten ten opzichte van hun collega's.

Nu het plan van tafel is, blijven de huidige geldende regels rond de loonkostensubsidies aan arbeidsgehandicapten gehandhaafd.