Afgelopen woensdag deed de voorzieningenrechter uitspraak in het kort geding dat was aangespannen tegen Stichting Benchmark GGZ (SBG).

De rechter oordeelde dat de eisers onvoldoende aannemelijk hebben gemaakt dat de privacy is geschonden en dat de gegevensregistratie onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens valt. Het is een geruststelling dat de rechter niet het tegenovergestelde heeft geconcludeerd. Tegelijkertijd geeft de voorzieningenrechter ook aan dat voor een definitief oordeel nader onderzoek nodig is. Het is nog onbekend wat deze uitspraak betekent voor een eventuele verdere procedure.

Daarnaast willen wij niet voorbij gaan aan het feit dat ROM de afgelopen periode meer dan eens ter discussie stond. Partijen hebben een ROM-akkoord gesloten waarin de doorontwikkeling van ROM, zowel voor het gebruik ten behoeve van spiegelinformatie als voor het bieden van keuze- en zorginkoopinformatie, centraal staat. GGZ Nederland is van mening dat deze uitspraak daar niets aan af doet. Wij willen dan ook, voordat wij met een nieuw advies komen over de aanlevering van gegevens, eerst met partijen in overleg over het hoe en wat voor een vervolg. Dit neemt niet weg dat GGZ Nederland een groot voorstander blijft van ROM om de kwaliteit van zorg te verbeteren en om deze transparant te maken. Wij moedigen onze leden dan ook aan om ROM te blijven gebruiken en hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over het vervolg.

Bron: GGZ Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!