De overtreding kwam aan het licht na een handhavingsverzoek

De NZa geeft verzekeraar Zorg en Zekerheid een waarschuwing omdat zij wijzigingen in de zorginkoop van hulpmiddelen niet volgens de regels bekend maakten aan zorgaanbieders in 2018. De overtreding kwam aan het licht na een handhavingsverzoek. Zorg en Zekerheid, handelend onder de naam VRZ Zorginkoop, heeft bij de inkoop van hulpmiddelen te laat laten weten dat het inkoopproces tussentijds gewijzigd was. VRZ Zorginkoop is een inkoopcombinatie van zorgverzekeraars Zorg en Zekerheid, ENO en ONVZ.

De NZa deed verschillende onderzoeken naar mogelijke overtredingen in het zorginkoopproces voor 2018. Daaruit blijkt dat zorgverzekeraarswijzigingen het zorginkoopbeleid soms niet tijdig, op de juiste plek en gemotiveerd bekend maken(artikel 7 van de Regeling transparantie Zorginkoopproces Zvw). Hierdoor kunnen zorgaanbieders onder druk worden gezet of niet weten waar ze aan toe zijn. We hebben hier al diverse waarschuwingen over afgegeven.

De NZa zal voor het huidige zorginkoopjaar strenger optreden tegen zorgverzekeraars die wijzigingen niet tijdig bekend maken. Dit kan bijvoorbeeld door een dwangsom of boete op te leggen.