Sommige geneesmiddelen zullen binnenkort niet meer beschikbaar gesteld worden aan kankerpatiënten

De Nederlandse oncologen hebben besloten alleen nog maar medicijnen voor te schrijven die de kans op terugkeer van kanker met 40 procent verlagen. Nu is dat nog 30 procent. Een ingrijpend en onwenselijk besluit, vindt Liane den Haan: “Oncologen en andere medisch specialisten gaan over de toepassing van medicijnen en niet over de toelating”, stelt het Tweede Kamerlid.

Sommige geneesmiddelen zullen binnenkort niet meer beschikbaar gesteld worden aan kankerpatiënten. Het gaat dan om medicijnen met een beperktere effectiviteit. Die beslissing is genomen op de ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Medisch Oncologen. De oncologen zeggen dat een strengere medicijnselectie helpt om de zorgkosten te drukken. Patiëntenorganisaties zijn fel tegen de aanscherping van de criteria. Kamerlid Liane den Haan van de partij GOUD stelde er Kamervragen over aan minister Kuipers van VWS.

Rücksichtslos bezuinigen
“Oncologen en andere medisch specialisten gaan over de toepassing van medicijnen en níet over de toelating”, vindt Liane den Haan. “Dokters horen er in de eerste plaats voor de patiënt te zijn. Als je kanker hebt, is een medicijn waarmee je 30 procent kans hebt om beter te worden enorm belangrijk. Dat wordt nu door de oncologen aangescherpt: medicijnen onder de 40 procent kans op genezing worden binnenkort niet meer voorgeschreven en daarmee ook niet meer vergoed. Dat is besloten tijdens hun ledenvergadering. Natuurlijk moeten de zorgkosten beheerst worden. Maar op deze manier, zonder enige context, zonder patiëntenverenigingen en farmaceuten te raadplegen, rücksichtslos te bezuinigen is waanzin!”

Op de stoel van de verzekeraar
Liane den Haan vraagt aan minister Kuipers wat hij er van vindt dat criteria bedoeld om in de praktijk weer te geven gebruikt gaan worden als markttoelatingsinstrument. “Gaan artsen nu op de stoel van zorgverzekeraars zitten?”, vraagt zij zich af. “De aanscherping van deze criteria kan ertoe leiden dat zorgverzekeraars middelen helemaal niet meer vergoeden. Ik wil weten hoe de minister deze ontwikkeling taxeert.”

Minder onderzoeksgelden
Nederland stelt nu zelfs scherpere grenzen dan het EMA, het Geneesmiddelenbureau van de Europese Unie, concludeert het Tweede Kamerlid. “Het aanscherpen van de criteria zal het onderzoekklimaat in Nederland doen veranderen, waarbij er een aanzienlijk risico is dat er minder klinische studies met nieuwe behandelingen in Nederland uitgezet gaan worden. Dat treft vooral de groep patiënten voor wie er geen alternatieven meer zijn.” Ook vreest Den Haan dat er aanmerkelijk minder onderzoeksgelden beschikbaar zullen zijn in Nederland en patiënten de kans mislopen om kosteloos een nieuwe behandeling te mogen ontvangen in studieverband.

Lees hier alle schriftelijke vragen van Kamerlid Liane den Haan aan minister Ernst Kuipers (VWS)

Lees hier de reactie van de Borstkankervereniging Nederland

Bron: Fractie den Haan = Goud


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Fractie den Haan
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Fractie den Haan
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Besluit om minder kankermedicijnen voor te schrijven eenzijdig en absurd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!