De plannen van de nieuwe coalitie leiden tot meer vraag naar zorg

Het nieuwe kabinet wil de toegankelijkheid van de zorg verbeteren. In de plannen is meer aan de gebruikers dan aan de verleners van zorg gedacht, terwijl de zorgverlener juist essentieel is in de toegankelijkheid van de zorg. Mensen wachten op dit moment lang op zorg door personeelstekorten, en daar biedt het akkoord op korte termijn geen oplossingen voor.

De plannen van de nieuwe coalitie leiden tot meer vraag naar zorg. De coalitie komt namelijk vanaf 2027 met een verlaging van het verplicht eigen risico naar 165 euro. Door deze financiële drempel voor zorggebruik te verlagen zal de vraag naar zorg extra toenemen. Er zijn volgens ABN AMRO betere manieren om deze groep financieel te ondersteunen.

Lees ook: Verhogen uitkeringen beter dan afschaffen eigen risico

Daarnaast gaat het kabinet vanaf 2027 jaarlijks 600 miljoen euro investeren in de ouderenzorg voor bijvoorbeeld verpleegplekken. Als dit bedrag daadwerkelijk wordt besteed aan verpleeghuisplekken dan zijn ook meer zorgverleners nodig. Zorgpersoneel is op dit moment al zo schaars dat verpleeghuisbedden leeg blijven terwijl veel mensen wachten op een plek.

"Investeren in personeel blijft noodzakelijk. Het welzijn van zorgpersoneel moet hoger op de agenda staan dan het verbeteren van de kwaliteit of het leveren van meer zorg."

Coalitie investeert niet in zorgpersoneel
Terwijl de vraag toeneemt, blijft het aanbod door personeelskrapte beperkt. De coalitie verzuimt namelijk om salarissen in de zorg te verhogen, zodat personeel meer uren kan draaien, het vak aantrekkelijker wordt en het welzijn van de medewerkers toeneemt. Alleen zo wordt voldoende aanbod gecreëerd om de zorg toegankelijk te houden. Het akkoord laat daarentegen een bezuiniging zien op een programma voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt in de zorg, waardoor waarschijnlijk zorgopleidingen minder gestimuleerd worden. Daarnaast wordt het minimumloon niet verhoogd; ruim 50.000 medewerkers in de zorg zitten op dit loon, wat vaak niet voldoende is om van rond te komen.

Lees ook: Werknemer in geldzorgen, maar werkgever weet van niets

Mensen wachten langer op zorg
Het hoofdlijnenakkoord stelt dat de zorg de extra vraag kan opvangen met meer autonomie, digitalisering en vermindering van regeldruk. Daarnaast wil de coalitie snijden in niet-effectieve en niet-noodzakelijke zorg. Het zijn beloften die helaas moeilijk te realiseren zijn en waar resultaten lang op zich laten wachten. En veel tijd is er niet, want zorgaanbieders krijgen hun roosters nu al nauwelijks rond, waardoor zorgverlening komt stil te liggen. Zo heeft het Amsterdamse ziekenhuis VUmc te weinig personeel om hun spoedeisende hulp ’s nachts open te houden. Ook andere ziekenhuizen waren genoodzaakt om hun spoedeisende hulp gedeeltelijk te sluiten, meldde de NOS. Steeds meer mensen wachten op toegang tot langdurige zorg en in de geestelijke gezondheidszorg blijven de wachttijden hoog, blijkt uit de meest recente monitor van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Investeren in personeel blijft noodzakelijk. Het welzijn van zorgpersoneel moet hoger op de agenda staan dan het verbeteren van de kwaliteit of het leveren van meer zorg. Alleen dan wordt uitval en uitstroom van personeel beperkt en kan de komende jaren voldoende zorg geleverd worden.

Bron: ABN AMRO