VWS staat achter de wens om mensen met een psychische aandoening toegang te geven tot de Wlz
Het ministerie van VWS staat breed achter de wens om de Wlz ook open te stellen voor mensen met een psychische aandoening. Het streven is om in het najaar 2018 een wetsvoorstel te hebben, schrijft staatssecretaris Blokhuis aan de Tweede Kamer. ActiZ is blij dat eindelijk stappen worden genomen om de toegang van ggz-cliënten in de Wlz mogelijk te maken.
Effecten in kaart brengen
Kamerleden Bergkamp (D66) en Slootweg (CDA) hadden het ministerie gevraagd naar de stand van zaken rondom de openstelling van de Wlz voor ggz-cliënten. Blokhuis schrijft in zijn reactie daar positief tegenover te staan. VWS gaat de effecten in kaart brengen zodat er geen belemmeringen zijn voor de uitvoering. Hij is bezig met het in kaart brengen van de budgettaire consequenties en zal onderzoek laten doen naar de tarieven die gemeenten hanteren als het gaat om beschermd wonen. De staatssecretaris verwacht de Tweede Kamer hierover begin 2018 nader te kunnen informeren. Daarnaast noemt hij het belang van een zorgvuldige indicatiestelling, passende zorgprofielen en de gevolgen voor de risicoverevening. Blokhuis laat weten binnenkort de benodigde uitvoeringstoetsen te vragen aan onder andere de NZa, het CIZ en het Zorginstituut. Hij streeft ernaar in het najaar een wetsvoorstel voor te leggen aan de Raad van State, mits uit de onderzoeken geen belemmeringen naar voren komen.
ActiZ: stel Wlz open voor ggz psychische aandoening
Al voor de inwerkingtreding van de Wlz in 2014, was er een brede meerderheid in de Tweede Kamer om de toegang van de ggz in de Wlz te regelen. ActiZ is blij dat het openstellen van de Wlz voor mensen met ggz-problematiek nu verder wordt verkend. Cliënten met psychische problemen die uitbehandeld zijn kunnen nu niet instromen in de Wlz. ActiZ pleit ervoor dat de toegang van de ggz in de Wlz zo spoedig mogelijk wordt geregeld, in ieder geval voordat het overgangsrecht afloopt van cliënten met GGZ-C uit de AWBZ. Dat zijn cliënten die intensieve begeleiding en een beschermende woonomgeving nodig hebben. De GGZ-C cliënten uit de AWBZ hebben op basis van de Wlz een overgangsrecht van (maximaal) vijf jaar onder het gemeentelijk domein dat in 2020 afloopt. Daarnaast zijn er ook nieuwe cliënten die intensieve begeleiding en een beschermende woonomgeving nodig hebben. Het moet mogelijk zijn dat cliënten met psychische aandoening, die aan de Wlz-criteria voldoen, de integrale zorg kunnen ontvangen uit de Wlz.