Minister De Jonge praat woensdag 15 januari aanstaande over tekorten aan verpleeghuisbedden

Cliënten en (toekomstige) bewoners van verpleeghuizen moeten altijd betrokken worden bij plannen om iets te doen aan het tekort aan verpleeghuisplekken. Het gaat dan niet alleen om meer bedden, maar ook om plannen om mensen langer thuis te laten wonen en andere initiatieven. En dat betrekken gebeurt nu soms incidenteel, maar het is geen normale zaak, terwijl het dat wel moet zijn.

Dat is de strekking van een brief van Patiëntenfederatie Nederland, het Landelijk overleg cliëntenraden, Mantelzorg Nederland en Ieder(in) aan de Tweede Kamer. Die praat woensdag aanstaande met minister De Jonge over tekorten aan verpleeghuisbedden.

Uit de brief spreekt de angst dat er nu overal in het land plannetjes worden gemaakt om meer bedden te vinden, of andere oplossingen, maar dat daarbij het belang en de (woon)wensen van (toekomstige) bewoners uit het oog worden verloren.  De briefschrijvers vragen de Tweede Kamer of die er bij de minister op wil aandringen om cliënten vanaf het begin bij de planmaking te betrekken.

Onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland wees eerder uit dat een op de drie mensen die naar een verpleeghuis gaat niet terecht kan in het verpleeghuis van zijn of haar voorkeur. Dat doet afbreuk aan de kwaliteit van leven in deze zo belangrijke laatste levensfase van mensen, concludeert de Patiëntenfederatie.

Brief 'Plenair debat wachtlijsten verpleeghuiszorg'


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vergeet cliënt en bewoner niet bij verpleeghuisplannen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 13 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!