De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft doorgerekend wat de financiële effecten zijn als verpleeghuizen zorg verlenen op basis van het onlangs vastgestelde kwaliteitskader.

Het uitgangspunt van de NZa is goede, betaalbare, toegankelijke zorg voor kwetsbare burgers. Wij hebben gesproken met vele bestuurders en medewerkers uit verpleeghuizen. Uit deze gesprekken en op basis van onderzoek blijkt dat er een aantal verpleeghuizen is dat vrijwel voldoet aan de eisen die het Zorginstituut onlangs in zijn kwaliteitskader heeft geformuleerd.

Opvallend is dat deze aanbieders in staat zijn om meer directe zorg aan bewoners te leveren dan andere verpleeghuizen onder gelijke omstandigheden. Uit onderzoek blijkt dat deze goede verpleeghuizen er in slagen meer geld aan zorg te besteden en hun personeel beter in te zetten dan anderen. Wanneer alle verpleeghuizen zorg bieden naar voorbeeld van deze instellingen, ramen wij de uitvoering van het kwaliteitskader op circa 1,3 miljard euro.

Maatwerk
Niet iedereen is gelijk en niet alle omstandigheden zijn hetzelfde. Daarom is de NZa van mening dat, bij de toerekening van gelden, maatwerk moet worden geleverd. Hiervoor zal de NZa concrete voorstellen doen in nauwe samenspraak met de sector.

''Wij realiseren ons dat ons advies grote impact heeft op een sector waar de afgelopen jaren veel van gevraagd is," zegt Marian Kaljouw, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa. Toch vindt de NZa dat ook de sector zelf stappen moet zetten om aan de eisen uit het kwaliteitskader te gaan voldoen. Daarom is het belangrijk dat de NZa met de sector in gesprek gaat en blijft om zo gezamenlijk de schouders onder nog betere zorg voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen vorm te geven.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!