Betere voorlichting over het gebruik van foliumzuur bij een zwangerschap is belangrijk

Ongeveer 1 op de 3 zwangere vrouwen in Nederland gebruikt foliumzuur niet volgens voorschrift. Meestal wordt het te laat gestart, en soms ook niet lang genoeg gebruikt. Dit blijkt uit het onderzoek van Moeders van Morgen, het kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelen rondom de zwangerschap. Betere voorlichting over het gebruik van foliumzuur bij een zwangerschap is belangrijk.

Foliumzuur bij een zwangerschap
Het advies is om tenminste 4 weken voor de bevruchting tot 8 weken erna foliumzuur te slikken. Dit is belangrijk om aangeboren afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel van het ongeboren kind (neurale-buisdefecten) te voorkomen.

Onderzoek Moeders van Morgen
Onderzoek onder ruim 4000 Moeders van Morgen deelneemsters in de afgelopen 5 jaar liet zien dat bijna alle vrouwen foliumzuur gebruikten in het begin van de zwangerschap. Van de vrouwen gebruikte 34% foliumzuur niet de hele aanbevolen periode. Risicogroepen die hierbij speciale aandacht verdienen zijn: vrouwen van 25 jaar of jonger, vrouwen die niet in Nederland zijn geboren, vrouwen met een laag/gemiddeld opleidingsniveau en vrouwen waarbij het niet de eerste zwangerschap was.

Lees hier het volledige NPFO-artikel geplaatst in het Pharmaceutisch weekblad.