Proefdieren zijn nodig voor de ontwikkeling van medicijnen en vaccins, maar niemand is fan van dierproeven

Biomedisch wetenschapper en hoogleraar Ellen van den Bogaard van het Radboudumc vertelt in het nieuwste college van de Universiteit van Nederland over alternatieven voor proefdieren. Hoe kun je proefdieren vervangen en wat zijn de voordelen en de nadelen? Bekijk het college hier.

Proefdieren zijn nodig voor de ontwikkeling van medicijnen en vaccins, maar niemand is fan van dierproeven. Daarom werken wetenschappers hard aan alternatieven, zodat het aantal dierproeven omlaag kan. Ellen van den Bogaard van de afdeling Dermatologie legt uit welke vervangende technieken beschikbaar zijn en wat ze opleveren.

Huidgezondheid
Van den Bogaard werkt zelf met stukjes huid die ze opkweekt in het laboratorium, zogenaamde huidorganoïden. Het basismateriaal daarvoor komt beschikbaar tijdens een operatie, bijvoorbeeld bij een buikwandcorrectie. Ze kijkt in die stukjes kweekhuid vooral naar de interactie tussen de huid en de bacteriën en andere kleine organismen die er op leven. Zo bestudeert ze de biologie van de huid en het ontstaan van veelvoorkomende huidziekten, zoals atopisch eczeem en psoriasis. Ze werkt veel samen met andere onderzoekers en dermatologen, en met bedrijven die zich richten op de ontwikkeling van probiotica voor de huid, of bedrijven die apparatuur ontwikkelen om huidgezondheid te testen.

Het afgelopen jaar ontving Van den Bogaard met haar team meer dan vier miljoen euro voor hun onderzoek met huidorganoïden. Recent kreeg ze een EIC Pathfinder Open project toegekend van de Europese Commissie. Met deze subsidie van 3,5 miljoen euro, waarvan 1 miljoen euro voor het Radboudumc, gaat haar team samen met wetenschappers uit Spanje, Engeland en Duitsland onderzoeken of bacteriën die op de huid leven aangepast kunnen worden, om de huidgezondheid te verbeteren en te monitoren.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Radboudumc
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2022/universiteit-van-nederland-alternatieven-voor-dierproeven
Originele titel: Universiteit van Nederland: alternatieven voor dierproeven
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-11-02


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com