De leefomgeving speelt mogelijk dus een rol in de aanleiding tot zelfdoding

Inwoners van gemeenten met meer openbaar groen overlijden minder vaak door zelfmoord. De leefomgeving speelt mogelijk dus een rol in de aanleiding tot zelfdoding. Dit blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht en NIVEL. De studie is gepubliceerd in de Lancet Planetary Health.

De aanleiding voor zelfmoord is een complexe interactie tussen psychologische, biologische en sociale factoren. De huidige studie toont aan dat fysieke aspecten van de leefomgeving mogelijk ook een rol spelen. Het positieve effect bleek niet te gelden voor alle natuur: er werd geen relatie gevonden met de hoeveelheid water in de omgeving of de nabijheid van de kust.

De onderzoekers bekeken de relatie van de gegevens over doodsoorzaken van het CBS met de verhouding groen (o.a. bomen, parken en gras) per gemeente en het aantal suïcides. Er werd rekening gehouden met kenmerken die mogelijk de kans op suïcide verhogen, zoals werkeloosheid, sociaal economische status en afstand tot gezondheidszorg. Ook werd er rekening gehouden met het verschil tussen stad en platteland.

De studie maakt onderdeel uit van een langlopend onderzoek naar leefomgeving en depressie en suicidaliteit (http://needs.sites.uu.nl/).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NIVEL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder suïcides in groenere gemeenten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!