Stressgerelateerde stoornissen hebben zich snel ontwikkeld tot een groot mondiaal gezondheidsprobleem

Stressgerelateerde aandoeningen behoren wereldwijd tot de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg die om innovatieve oplossingen vragen. In recent onderzoek stellen Florian Krause, David Linden en Erno Hermans hedendaagse neurofeedback voor als een veelbelovende methode om deze stoornissen aan te pakken, wat hoop biedt voor miljoenen mensen over de hele wereld.

Stressgerelateerde stoornissen hebben zich snel ontwikkeld tot een groot mondiaal gezondheidsprobleem. Traditionele behandelingen, waaronder therapie en medicatie, schieten voor veel patiënten vaak tekort. Met de COVID-19 pandemie en andere wereldwijde crises zijn deze problemen alleen maar erger geworden. Dit groeiende maatschappelijke probleem vraagt dringend om actie en meer effectieve interventies.

Neurowetenschappelijke studies hebben aangetoond dat stressgerelateerde stoornissen verband houden met disfunctionele veranderingen in de grootschalige netwerken van de hersenen. Deze netwerken, waarbij meerdere hersengebieden betrokken zijn, reageren niet op de juiste manier op stress. Het onderzoek van Krause suggereert dat deze netwerken direct aangepakt en aangepast  kunnen worden om stressgerelateerde stoornissen effectiever te beheersen.

Neurofeedback
Neurofeedback is een methode die mensen helpt om hun hersenactiviteit te leren controleren. Het geeft hen real-time informatie over hun hersenfunctie, zodat ze deze kunnen aanpassen en gezondere hersenpatronen kunnen bereiken. Zodra mensen leren hoe ze dit moeten doen, kunnen ze deze vaardigheden gebruiken om zelf met stress om te gaan, zelfs buiten de therapiesessies om.

Een persoonlijke benadering van stressmanagement
Wat neurofeedback vooral veelbelovend maakt, is het potentieel voor gepersonaliseerde interventies. Deze methode maakt training op maat mogelijk, waardoor mensen kunnen leren hoe ze hun hersenactiviteit kunnen moduleren in reactie op stressfactoren in het dagelijkse leven. Deze aanpak kan helpen voorkomen dat langdurige en herhaalde blootstelling aan stress escaleert in stoornissen. Het biedt mogelijkheden tot preventie in plaats van alleen behandelsopties.

Door individuen met een risico op stressgerelateerde symptomen te trainen om deze vaardigheden op cruciale momenten toe te passen (dus als reactie op echte stressfactoren), zou neurofeedback geïntegreerd kunnen worden in alledaagse scenario's. Dit kan mensen helpen om stress te beheersen voordat het overweldigend wordt. Dergelijke just-in-time adaptieve interventies bieden een innovatieve oplossing voor een van de meest urgente problemen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg.

Krause is optimistisch over het potentieel van neurofeedback, omdat er nu al meer onderzoek en klinische tests lopen. Neurofeedback is een kandidaat voor gepersonaliseerde, preventieve interventies, die de manier waarop we stressgerelateerde stoornissen behandelen en beheren kunnen verbeteren.

­­­­­­­­­­­­­­­­Publicatie in Trends in Neurosciences: Getting stress-related disorders under control: the untapped potential of neurofeedback

Bron: Radboudumc