14.000 patiënten krijgen jaarlijks dikkedarmkanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 14.000 patiënten dikkedarmkanker. Vrijwel alle patiënten worden geopereerd en nadien gecontroleerd (follow-up). In 2019 is Radboudumc gestart met een nieuwe benadering van het follow-up onderzoek na de behandeling van stadium II/III dikkedarmkanker.

De intensiteit en setting van de follow-up werd daarbij afgestemd op de behoefte en het individuele risico van de patiënten. De patiënten prikten zelf bloed en keken naar de uitslagen. In geval van een onduidelijke of 'foute' uitslag, namen de patiënten zelf contact op met het ziekenhuis voor vervolgstappen.
 
Persoonlijker en betaalbaarder
Dit is een betaalbaar beter project geweest, waarbij met hulp van de ziektekostenverzekeraar de patiënten na 1 jaar zelf hun follow-up organiseren. Dit heeft in het Radboudumc bij 118 patiënten in één jaar ongeveer 22.000 euro bespaard en zal in Nederland op jaarbasis mogelijk tussen de 5-10 miljoen euro besparen. De meeste patiënten waren heel tevreden met deze nieuwe manier van follow-up en ongeveer 70% zocht geen contact met het ziekenhuis en regelde de follow-up zelf.
 
Uitbreiden en vastleggen
Chirurg Hans de Wilt en zijn collega’s van de afdeling Heelkunde en van het Amsterdam UMC hebben een ZonMW-subsidie gekregen van € 903.315,- om een protocol te ontwikkelen voor deze nieuwe persoonlijkere en kosteneffectieve vorm van follow-up. Het onderzoek zal bestaan uit twee onderdelen, waarbij in vier andere ziekenhuizen in Nederland het protocol zoals het in het Radboudumc wordt toegepast, zal worden ingevoerd.

Daarnaast zullen de onderzoekers van het Amsterdam UMC gaan uitzoeken of er patiënten zijn die mogelijk een andere vorm van follow-up nodig hebben. De verwachting is dat hiermee ook in andere ziekenhuizen in Nederland nadien een optimaal follow-up schema per patiënt kan worden ingevoerd.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Grotere rol patiënten na darmkankerbehandeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 23 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!