Het apparaat detecteert deeltjes in lucht die mensen uitademen

Even blazen en gelijk de uitslag krijgen van een negatieve coronatest. De Electronic Nose (E-nose) ‘SpiroNose’ wordt op korte termijn door de GGD ingezet om coronavirus-infecties uit te sluiten.  Van alle mensen die zich laten testen, kan het apparaat een coronabesmetting in drie kwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De SpiroNose van het bedrijf Breathomix is al lange tijd in ontwikkeling. Voor de uitbraak van het coronavirus werd het apparaat al gebruikt om longaandoeningen op te sporen. “De afgelopen maanden hebben we met succes onderzocht hoe de E-nose ook ingezet kan worden bij het opsporen van het coronavirus”, vertelt Geert Groeneveld, internist-infectioloog bij de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC.

Ziekte detecteren in uitgeademde lucht
Het apparaat detecteert deeltjes in lucht die mensen uitademen. De lucht die zieke mensen uitademen is namelijk anders dan die van gezonde mensen. “De SpiroNose meet ‘vluchtige organische componenten’, dit zijn hele kleine deeltjes die vrijkomen als we uitademen”, legt Groeneveld uit. “De E-nose analyseert deze samenstelling en stelt na een correctie van de omgevingslucht vast of iemand een bepaalde ziekte heeft of niet.”

E-nose als screening om COVID uit te sluiten 
De SpiroNose is recent onderzocht bij ruim 1800 patiënten in de teststraat van de GGD Amsterdam.
Van alle mensen die zich met de E-nose lieten testen, kon bij ongeveer driekwart van de mensen direct vastgesteld worden dat er geen sprake was van een coronabesmetting. Bij ongeveer een kwart van de mensen kon de E-nose de aanwezigheid van het virus niet uitsluiten, zij moesten hiervoor nog een aanvullende test ondergaan.

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels honderden apparaten besteld, die in eerste instantie ingezet zullen worden in de teststraten van de GGD. Ondanks dat de test niet in alle gevallen zekerheid biedt, moet de SpiroNose als screeningsinstrument kostbare tijdswinst opleveren. “De test geeft binnen enkele seconden uitsluitsel, in plaats van enkele dagen”, vertelt Hans in 't Veen, longarts bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. “Hiermee hoeft driekwart van de mensen dan niet in quarantaine. Daarnaast is de test veel minder vervelend dan de swab, omdat je alleen maar hoeft te blazen. De SpiroNose is hiermee een belangrijke aanvulling op de testen die momenteel beschikbaar zijn.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Geen corona? De E-nose geeft in enkele seconden uitsluitsel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!