De druk op zorgverleners neemt steeds verder toe

De afgelopen dagen is de druk op de IC’s steeds verder opgelopen. Dit leidt tot verschillende knelpunten. Ziekenhuizen moeten de kritiek-planbare zorg versneld afbouwen en soms op de dag zelf het operatieprogramma beperken. Het aantal overplaatsingsverzoeken is aanzienlijk groter dan het aantal aangeboden bedden. Dit kan leiden tot risicovolle situaties, vooral als er structureel gebruik gemaakt moet worden van de noodbedden (BOSS-bedden) in ziekenhuizen.  De IGJ houdt nauw contact met alle ziekenhuizen en bespreekt de mogelijkheden om de IC-capaciteit verder uit te breiden. Het aantal van 1.700 is vrijwel zeker niet haalbaar.

Dat staat in een brief van de inspectie aan minister Van Ark (Medische Zorg en Sport). De minister heeft de brief ook aan de Tweede Kamer gestuurd.

De druk op zorgverleners neemt steeds verder toe. Dit betreft zowel de werkbelasting (meer patiënten die ook zwaarder ziek zijn) maar ook mentale belasting door mediaberichten over mogelijke versoepelingen en het afnemend naleven van maatregelen. Daarnaast hebben de medewerkers zorgen over het niet kunnen opnemen van hun vakantiedagen. 

Publicaties
Brief aan minister Van Ark over oplopende druk op ziekenhuizen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: 1.700 bedden op IC-afdelingen in ziekenhuizen vrijwel zeker niet haalbaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!