Door gebruik te maken van immuunprofielen kan de behandeling in de toekomst beter worden afgestemd op de individuele patiënt

Onderzoekers van Erasmus MC kunnen ziekenhuispatiënten met covid-19 middels machine learning indelen in drie verschillende immuuntypes. Deze immuuntypes hangen samen met het verloop van de ziekte.

Patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, kunnen worden verdeeld in drie groepen op basis van hun immuunprofiel. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van hoogleraar Immunologie Peter Katsikis van het Erasmus MC. Door gebruik te maken van immuunprofielen kan de behandeling in de toekomst beter worden afgestemd op de individuele patiënt, zo voorzien de onderzoekers.

Machine learning
Het team van onderzoekers uit Erasmus MC, Griekenland, Spanje en Italië analyseerde het immuunsysteem van 138 covid-19 patiënten uit Rotterdam en Barcelona. Ze keken in het bloedserum naar de aanwezigheid en hoeveelheid ontstekingsremmende en -stimulerende stoffen en naar antistoffen tegen het coronavirus zelf. Vervolgens pasten ze machine learning toe op deze immuunmetingen.

Zo ontdekten ze drie verschillende immuuntypes die op het moment van ziekenhuisopname samenhangen met het klinische verloop van de ziekte. Katsikis: ‘Machine learning kon vaststellen welke patiënten zouden verslechteren en welke zouden verbeteren nadat ze in het ziekenhuis waren opgenomen.’

Hun ontdekking van de drie immuunprofielen kunnen de basis zijn voor een gepersonaliseerde behandeling, schrijven de onderzoekers in Nature Communications. Zo hebben patiënten die bij opname in het ziekenhuis weinig of geen antistoffen hebben tegen SARS-CoV-2 een hoger risico op verslechtering. De groep heeft waarschijnlijk baat bij snelle toediening van antistoffen. Katsikis: ‘De geïdentificeerde immuuntypes voorspellen niet de duur van de ziekte bij ziekenhuisopname, maar weerspiegelen variaties in de aard en werking van de immuunrespons van de individuele patiënt.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Immuunprofiel bij ziekenhuisopname voorspelt verloop covid-19
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 22 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!