Deze tuinen werken rustgevend en dragen bij aan het welzijn van patiënten en medewerkers

Op maandag 22 mei opende het Radboudumc officieel de Beleeftuin. De tuin is bedoeld voor medewerkers, patiënten en bezoekers en ligt aan de René Descartesdreef.

Ontspanning
Als Radboudumc vinden we het contact met de natuur voor ontspanning en beleving belangrijk. We halen niet voor niets groen 'naar binnen', maar nodigen waar het kan ook uit om naar buiten te gaan. Dat geldt voor patiënten, maar ook voor medewerkers. Zij worden uitgenodigd om gebruik te maken van de tuin voor overleggen, lunch en voor de ontspanning.

De Beleeftuin, die is aangelegd in samenwerking met Moeztuyn, is onderdeel van onze zogenoemde “healing environment”. Deze 'helende omgeving' bestaat uit verschillende tuinen die bijdragen aan ontspanning voor patiënten en medewerkers.

‘Deze tuinen werken rustgevend en dragen bij aan het welzijn van patiënten en medewerkers,’ aldus Wilmien Heijs, adviseur huisvesting en een van de initiatiefnemers van de Beleeftuin. ‘Zo kun je er lunchen en vergaderen, of gewoon rustig doorheen wandelen en ontspannen.’ Daarnaast biedt de tuin een rijkdom aan verschillende eetbare kruiden, bloemen en planten. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de biodiversiteit op het terrein. Het is dus niet verwonderlijk dat de Beleeftuin werd geopend op de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Wilmien en Mariska vertellen er ook zelf over in de podcast Achter de Schermen.

Participatie door longrevalidanten
De helende tuinen zijn ook bedoeld als ondersteuning van onze zorg. Zo zullen patiënten van de afdeling Longrevalidatie straks helpen in het onderhoud van de Beleeftuin. ‘Het gaat om klusjes als planten water geven, onkruid wieden en snoeien,’ zegt teamleider Longrevalidatie Mariska Klaassen. ‘De tuin is zeer geschikt voor therapie, om te oefenen met ademregulatie, houding en energieverdeling tijdens het tuinieren. Daarnaast is het onderhoud een mooie recreatievoorziening voor patiënten.’

Officiële opening
Tijdens de opening op maandag 22 mei waren Wilmien en Elma Vriezekolk, oprichter van de Moeztuyn, aanwezig om bezoekers meer informatie te geven over de achtergrond van de Beleeftuin en meer te vertellen over de plantjes die erin staan en wat je er precies allemaal mee kunt doen.

Groene campus
Diverse oude gebouwen op ons terrein maken plaats voor natuur. We gaan het vrijgekomen terrein omvormen tot een mooie parkachtige omgeving, dat noemen we 'landschapspark', met healing gardens, helende tuinen. De plannen hiervoor zijn in voorbereiding en worden deels al uitgevoerd, zoals de Beleeftuin. Mensen kunnen dan zelf op gevoel kiezen welke tuin op dat moment bij hen past. Elke tuin heeft de bezoeker iets anders te bieden. ‘Met de helende tuinen verplaatsen we de gezondheidszorg (en de zorgprocessen die daar onderdeel van uitmaken) ook een beetje naar buiten’.

Lees hier meer over de groene campus.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Radboudumc opent Beleeftuin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 26 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!