De erkenningen dragen bij aan verbetering van de zorg en het onderzoek voor patiënten met zeldzame aandoeningen

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is al jarenlang expert op het gebied van zeldzame ziekten. Die focus heeft het ziekenhuis 11 nieuwe erkenningen voor nationale expertisecentra zeldzame aandoeningen (ECZA) opgeleverd. Het LUMC telt nu in totaal 32 ECZA's.

Het LUMC investeert in zeldzame ziekten en spant zich in om de zorg en het onderzoek op dit gebied verder te brengen. Patiënten met een zeldzame aandoening kunnen in veel gevallen in het LUMC terecht voor gespecialiseerde zorg. Het ziekenhuis heeft erkenningen ontvangen voor uiteenlopende ziektebeelden: van zeldzame hoofdpijn tot zeldzame infecties bij pasgeborenen.

De erkenningen dragen bij aan verbetering van de zorg en het onderzoek voor patiënten met zeldzame aandoeningen. Door het grote aantal verschillende zeldzame aandoeningen en de kleine patiëntaantallen is het lastig om een zeldzame aandoening goed te diagnosticeren en de behandeling te verbeteren.

Het LUMC is ook lid van 15 Europese Referentienetwerken (ERN's). Dankzij de ECZA's en de ERN's kan de bundeling van expertise, kennis en ervaring zowel nationaal als Europees worden gestimuleerd. Daardoor kan de zorgvraag van de patiënten beter worden vervuld.

Zichtbaarheid
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kent elk jaar ECZA-labels toe. Die gelden voor vijf jaar. Een ECZA moet aan strenge voorwaarden voldoen. Een van de belangrijkste kenmerken van een ECZA is de grote kennis over en ervaring met de behandeling van een of meerdere zeldzame aandoeningen. Daarnaast wordt er in een expertisecentrum wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoeningen gedaan. Deze combinatie zorgt voor een hoge kwaliteit van multidisciplinaire zorg volgens de laatste medische inzichten.

Dat laatste onderstreept hoogleraar Interne Geneeskunde Nienke Biermasz: "Door de erkenningsprocedure van ECZA's wordt de combinatie van excellente zorg en frontline wetenschap zichtbaarder en kunnen we beter samenwerken in Europese ERN's. Zichtbaarheid, vindbaarheid en borging in de reguliere patiëntenzorg van het LUMC zijn belangrijk om deze patiëntengroepen te helpen."

Grensoverschrijdende samenwerking
In de Europese Referentienetwerken werken verschillende nationaal erkende expertisecentra samen op het gebied van zeldzame aandoeningen, waarvoor zeer gespecialiseerde behandelingen en een bundeling van kennis en middelen nodig zijn.

Om de diagnose en de behandeling van een patiënt te bespreken, roepen ERN-coördinatoren een virtuele adviesraad samen van medische specialisten uit verschillende disciplines. Zo komt kennis uit meerdere expertisecentra samen. En dat alles ten gunste van de patiënt.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inzet LUMC voor zeldzame ziekten beloond met 32 erkenningen expertisecentra
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 20 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!