Het gen dat de onderzoekers hebben gevonden, tropomyosine 1 (TPM1), fungeert als een schakelaar die bepaalt welke weg kankercellen zullen nemen

Onderzoekers van het Erasmus MC en de Australische University of New South Wales hebben een gen ontdekt dat belangrijk is bij de uitzaaiingen van eierstokkanker en bij resistentie tegen therapie. Het gen is een aangrijpingspunt voor een potentiële nieuwe behandeling. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Cell Death and Differentiation.

Het gen dat de onderzoekers hebben gevonden, tropomyosine 1 (TPM1), fungeert als een schakelaar die bepaalt welke weg kankercellen zullen nemen. TPM1 maakt verschillende eiwitten met verschillende functies: één daarvan bevordert resistentie tegen conventionele chemotherapie. Het is belangrijk om te weten hoe de schakelaar wordt omgezet, want bij bijna de helft van de patiënten met eierstokkanker komt na de standaard chemotherapie een meer agressieve kanker terug die niet reageert op therapie.

Nieuw medicijn
Nadat de Rotterdamse groep van prof. dr. Riccardo Fodde, hoogleraar Experimentele Pathologie, ontdekte dat het TPM1-gen verantwoordelijk is voor de omschakeling naar therapieresistente eierstokkanker, zochten ze samenwerking met prof. dr. Peter Gunning en prof. dr. Edna Hardeman van de Australische University of New South Wales. Zij zijn experts op het gebied van het TPM1-eiwit.

De onderzoekers in Sydney hadden toevallig al een stof geïdentificeerd die het kanker-bevorderende TPM1-eiwit aanvalt. Zij stuurden de stof naar Rotterdam. Uit laboratoriumexperimenten van promovendus Tong Xu blijkt dat de stof inderdaad de gevoeligheid voor therapie herstelt in eierstokkankercellen. Met deze kennis in handen kunnen de samenwerkende partijen de volgende stap zetten richting een nieuw medicijn voor eierstokkankerpatiënten.

De universiteiten hebben besloten om deze ontdekking te patenteren.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aangrijpingspunt ontdekt voor behandeling van resistente eierstokkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 19 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!