Diastolisch hartfalen wordt ook omschreven als een hartfalen door een ‘stijf hart’

Beschadiging van de kleine bloedvaten speelt een rol bij diastolisch hartfalen. Dat is één van de conclusies van het promotieonderzoek van cardioloog in opleiding Jerremy Weerts. Hij onderzocht de achterliggende mechanismes van deze hartziekte, waaraan ongeveer 250.000 mensen leiden, maar waarvoor de behandelmogelijkheden zeer beperkt zijn. Op 26 juni 2023 verdedigt Weerts zijn proefschrift.

Diastolisch hartfalen wordt ook omschreven als een hartfalen door een ‘stijf hart’. Bij deze vorm van hartfalen is de hartspier namelijk dikker en stijver dan normaal. Het hart pompt meestal nog wel goed, maar kan zich onvoldoende vullen met bloed. De aandoening wordt vaak pas in een laat stadium herkend. Opvallend is ook dat ongeveer driekwart van de patiënten vrouw is. 

Beschadigingen in kleine bloedvaten.
Na zijn studie geneeskunde aan de Universiteit Maastricht deed Jerremy Weerts onderzoek in het Maastricht UMC+ naar deze specifieke vorm van hartfalen, onder andere samen met hartfalencardioloog Vanessa van Empel en moleculair bioloog Blanche Schroen. ‘Er waren al aanwijzingen voor een verband tussen diastolisch hartfalen en zogenaamde microvasculaire disfunctie. Dat staat voor beschadigingen in de allerkleinste bloedvaten van het lichaam. Een idee is dat deze beschadigingen ontstaan door andere ziektes, zoals een hoge bloeddruk of diabetes, en vervolgens een stijf hart veroorzaken. Maar écht wetenschappelijk bewijs is er nog niet. Meer inzicht in die beschadigingen kan mogelijk bijdragen aan betere behandelingen voor diastolisch hartfalen.’

Metingen van de ogen
Weerts en zijn collega’s besloten met speciale camera's zeer nauwkeurige metingen te maken van de ogen van mensen met én mensen zonder diastolisch hartfalen. ‘We zagen dat mensen met diastolisch hartfalen significant meer beschadigingen hadden in hun kleine bloedvaten. Opvallend was vooral dat we dit verschil duidelijker zagen bij vrouwen, die sowieso al oververtegenwoordigd zijn binnen deze patiëntengroep. Dit zijn zeer interessante resultaten die laten zien dat we in vervolgonderzoek, waar ik ook bij betrokken zal zijn, dieper moeten ingaan op die beschadigingen in de kleine bloedvaten om meer te begrijpen van diastolisch hartfalen.’ 

Betere diagnose door webtools
Diastolisch hartfalen is niet gemakkelijk vast te stellen. De arts moet veel gegevens van de patiënt analyseren om tot de diagnose te komen. Daarom ontwikkelde Weerts een webtool dat op basis van algoritmen de zorgprofessionals ondersteunt bij het stellen van een diagnose. ‘We lieten 55 artsen uit verschillende landen gebruik maken van de webtool om acht virtuele casussen te beoordelen. In twee derde van de gevallen hielp de webtool de arts om een de juiste diagnose te stellen. Dit laat zien dat de juiste technische oplossingen kunnen helpen om diagnostiek te verbeteren. Dat is voordelig voor de patiënt én de arts.’

Bron: Maastricht UMC+


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar diastolisch hartfalen stap verder na oogmetingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 27 jun 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!