Het overgrote deel van alle zwangerschapsafbrekingen vond plaats in abortusklinieken

In 2017 werden in Nederland 30.523 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd. Dat zijn er iets meer dan in 2016. De meeste zwangerschapsafbrekingen gebeuren in de eerste 7 weken.

3.482 behandelingen (11 procent) werden uitgevoerd bij vrouwen die in het buitenland wonen en hiervoor naar Nederland kwamen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de Wet afbreking zwangerschap.

Sinds 2002 daalt het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners; dit was ook in 2017 het geval . De meeste zwangerschapsafbrekingen vonden plaats bij vrouwen in de leeftijdcategorie 25 tot 30 jaar.

Verwijzingen
Het overgrote deel van alle zwangerschapsafbrekingen vond plaats in abortusklinieken. Een derde van de vrouwen ging zonder verwijzing rechtstreeks naar de abortuskliniek. Er is een duidelijke toename te zien in medicamenteuze behandelingen, zowel in de ziekenhuizen als in de abortusklinieken.

Faillissement
Het jaar 2017 was een roerig jaar voor de abortuszorg. Het faillissement van een koepel van abortusklinieken leidde er toe dat zeven van de vijftien abortusklinieken in Nederland werden gesloten. De inspectie heeft met waardering gezien hoe de zorgverleners in de overblijvende klinieken zich tot het uiterste hebben ingespannen om aan de toegenomen zorgvraag tegemoet te komen en goede zorg te bieden.

Jaarrapportage 2017
Jaarrapportage Wet Afbreking Zwangerschap (Wafz) 2017


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Aantal abortussen blijft rond de 30.000
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 07 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!