Sinds het begin van de coronapandemie in 2020 is het zorggebruik in de huisartsenpraktijk veranderd

In 2022 werden er meer acute aandoeningen geregistreerd door de huisarts dan in voorgaande jaren. Dit waren met name huidaandoeningen, onder andere schurft. Ook werd er in 2022, net als in 2021, vaker naar de tweede lijn verwezen dan vóór de coronapandemie (2019). Dit en meer blijkt uit de jaarcijfers huisartsenzorg, opgesteld met gegevens die afkomstig zijn van huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Sinds het begin van de coronapandemie in 2020 is het zorggebruik in de huisartsenpraktijk veranderd. Hoewel het aantal contacten met de huisarts in 2022 weer gelijk is aan voor de pandemie, zijn er een aantal opvallende verschillen.

Aantal acute aandoeningen in 2022 hoger dan voor de coronapandemie
Voornamelijk in de groepen 5- tot 17-jarigen en 18- tot 44-jarigen is een stijging ten opzichte van 2019 te zien, die begon in 2021 en daarna in 2022 doorzette. Van 2021 naar 2022 steeg het aantal patiënten met klachten en aandoeningen van de huid en de luchtwegen het sterkst. Vooral klachten door schurft, griep en (post-)COVID vielen hierbij op.

Huisarts verwijst vaker naar medisch specialist dan in 2019
De huisarts verwees vooral de groep 0- tot 17- jarigen vaker door naar de tweede lijn. Net als in 2021 verwees de huisarts vaker door naar de psychiatrie dan voor de coronapandemie. Dit past bij eerdere waarnemingen dat er meer psychische problematiek is sinds het begin van de pandemie.

Nog steeds minder antibiotica voorgeschreven dan voor de coronapandemie
Het aantal patiënten dat minimaal één geneesmiddel kreeg voorgeschreven is in 2022 verder toegenomen ten opzichte van 2021. Vooral kinderen kregen vaker een recept. Wel is dit nog steeds iets lager dan in 2019. Hoewel het aantal personen dat antibiotica kreeg voorgeschreven, steeg in alle leeftijdscategorieën, ligt het totaal aantal nog steeds iets onder het niveau van voor de coronapandemie.

Meer weten over de huisartsenzorg in 2022?
De genoemde bevindingen zijn er slechts enkele van de vele die zijn opgenomen in het Jaarrapport Huisartsenzorg 2022. Bekijk het gehele rapport voor alle cijfers van 2022 en de trends die we signaleren door onze cijfers van 2022 te vergelijken met voorgaande jaren (2018-2022). De gesignaleerde trends betreffen:

  • de omvang van het zorggebruik
  • de gezondheidsproblemen
  • verwijzingen naar de tweede lijn
  • voorgeschreven geneesmiddelen

Alle eerdere jaarrapporten vindt u bij Cijfers zorgverlening huisartsen – Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Over het onderzoek
Het Nivel verzamelt en analyseert de gegevens die zorgverleners routinematig vastleggen in hun elektronische medische dossiers. De cijfers in dit onderzoek zijn gebaseerd op gegevens afkomstig van 430 huisartsenpraktijken die aangesloten zijn bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, met informatie van in totaal ruim 1,9 miljoen ingeschreven patiënten verspreid over heel Nederland. Voor het realiseren van de doelstelling van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) jaarlijks een subsidie beschikbaar; deze subsidie is onderdeel van de instellingssubsidie van het Nivel.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Jaarcijfers huisartsenzorg 2022: meer acute aandoeningen en meer verwijzingen dan voor de coronapandemie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 27 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!