Goede en duidelijk geregelde arbeidsvoorwaarden zijn noodzakelijk om het beroep aantrekkelijker te maken

De urgentie om te komen tot een volwaardige cao voor tandartsassistenten is groter dan ooit. Reden is dat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) de eenzijdige en niet verplichte arbeidsvoorwaardenregeling heeft ingetrokken. De maatregel volgde op de uitspraak van de toezichthoudende instantie Autoriteit Consument & Markt (ACM), die stelt dat brancheverenigingen geen advies mogen uitbrengen over de hoogte van de lonen of arbeidsvoorwaarden.

Het is hard nodig dat het beroep aantrekkelijker gemaakt wordt. De krapte op de arbeidsmarkt neemt namelijk steeds verder toe. Goede en duidelijk geregelde arbeidsvoorwaarden zijn hiervoor noodzakelijk. Nu de arbeidsvoorwaardenregeling van tafel is, zijn het momenteel uitsluitend de individuele werkgevers die hierover met hun werknemers afspraken maken.

Cao enige optie
De afgelopen tijd is CNV Zorg & Welzijn met veel tandartsassistenten in gesprek gegaan, evenals met de KNMT. We merken dat de onrust in de gehele sector toeneemt. Momenteel is het nog onduidelijk hoe de KNMT de toekomst voor zich ziet en wat hun rol daarin zal zijn. Wat ons betreft is er maar een optie, wij moeten weer gezamenlijk om tafel om tot een cao te komen. Als het lukt om een cao af te spreken, dan is elke werkgever verplicht deze te volgen en gelden voor iedereen dezelfde afspraken.

Teken de petitie!
De petitie van CNV Zorg & Welzijn die aandringt op een cao voor tandartsassistenten, wordt intussen behoorlijk vaak ondertekend. Ben jij tandartsassistent en heb je nog niet getekend? Doe dat dan alsnog. Vergeet ook niet om de petitie onder al je collega’s te verspreiden. Iedereen mag de petitie ondertekenen, hiervoor hoef je geen lid van CNV te zijn.

Heb jij naar aanleiding van bovenstaande nog vragen of wil jij graag contact met onze cao-onderhandelaar? Vraag hem dan om een telefonische afspraak in te plannen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: CNV Zorg & Welzijn


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 31 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!