De afgelopen jaren werkte de sector met een arbeidsvoorwaardenregeling van de KNMT, maar individuele werkgevers hoefden deze regeling toe te passen

Woensdagmorgen 25 oktober kreeg KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen, uit handen van Daniëlle Woestenberg, voorzitter a.i. van vakbond CNV Zorg en Welzijn en CNV vakbondsbestuurder Dennis van Elk  de prangende oproep van tandartsassistenten voor een eigen cao overhandigd. KNMT interim directeur Mirjam Bijnsdorp nam de door 3473 mondzorgprofessionals ondertekende CNV-petitie in ontvangst. Tandarts- en preventieassistenten hebben al zo’n twintig jaar geen eigen collectieve arbeidsovereenkomst (cao) meer. Woestenberg: “Tandartsassistenten zouden niet afhankelijk moeten zijn van welwillendheid van de tandarts voor wie ze werken voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Een cao met goede, centrale afspraken die voor iedereen gelden, is cruciaal.”

De afgelopen jaren werkte de sector met een arbeidsvoorwaardenregeling van de KNMT, maar individuele werkgevers waren niet verplicht die regeling toe te passen. Eind 2022 verbood de ACM dit soort eenzijdige regelingen, waarna de KNMT de regeling per direct introk. Van Elk: “Sindsdien is de onrust onder de assistenten nog verder toegenomen. Er is een groot tekort aan assistenten. Steeds vaker gaan ze als zzp’er aan de slag, zodat ze de vrijheid hebben om hun eigen voorwaarden te bepalen. De verschillen in arbeidsvoorwaarden lopen mede hierdoor sterk op. De onzekerheid onder de assistenten over hun positie is groot. Sommige assistenten krijgen zelden een salarisverhoging. Ook horen we dat geen vergoedingen voor werken in de avond of in het weekend wordt betaald, het salaris bij ziekte vrijwel direct met 30% gekort wordt of geen bovenwettelijke verlofdagen worden gegeven. Zeker in kleinere praktijken is het moeilijk onderhandelen met je werkgever, als dat ook de tandarts is waar je intensief mee samenwerkt. Een slechte werksfeer of zelfs een arbeidsconflict is dan zo geboren.”

CNV Zorg en Welzijn pleit al jaren voor collectieve afspraken in een cao. In het verleden wees de KNMT die wens af, door te verwijzen naar de adviesregeling. Van Elk: “Nu die door het verbod van de ACM van tafel is, heeft de KNMT volgens ons ook in het belang van hun leden maar één reële optie, en dat is formeel met de bonden aan tafel voor een cao.”

Bron: CNV Zorg en Welzijn


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg en Welzijn / Manon van Essen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg en Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Al 20 jaar geen cao tandartsassistenten: CNV met massaal getekende petitie naar werkgeversclub KNMT
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!