De vakbond gaat volgende week met zijn leden in overleg over de afgebroken onderhandelingen en sluit acties niet uit

FNV Zorg & Welzijn is zwaar teleurgesteld dat er nog altijd geen onderhandelingsresultaat ligt voor een nieuwe cao in de gehandicaptenzorg. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft aangegeven dat er niet te tornen valt aan het eindbod op loon.

De vakbond gaat volgende week met zijn leden in overleg over de afgebroken onderhandelingen en sluit acties niet uit.

Een bittere pil
‘Wat de VGN biedt, is veel te mager, zeker als het aankomt op de lonen', zegt Karim Skalli, bestuurder bij FNV Gehandicaptenzorg. 'Dat we er niet zijn uitgekomen, is een bittere pil voor alle 190.000 mensen die werken in de gehandicaptenzorg.'

Verschil is te groot
'Wij willen er voor hen 5% bij per jaar, zeker gezien de inflatiecorrectie, maar VGN komt met niet meer dan 2 á 3%. Dat verschil is te groot. Zo wordt ook het 9% verschil met de marktsector nooit ingehaald.’

Zorg steeds meer onder druk
Volgens FNV Zorg & Welzijn lost dit de problemen in de gehandicaptenzorg niet op. Het grote personeelstekort blijft bestaan, net als de hoge uitstroom onder jongeren. De zorg en begeleiding van cliënten komt zo steeds meer onder druk te staan.

Eerder stoppen met werken
Naast de te lage loonsverhoging biedt VGN ook geen mogelijkheid voor oudere werknemers om eerder te stoppen met werken (RVU-regeling). De voorstellen over werktijden en de balans tussen werk en privé zijn ook onvoldoende, vindt de FNV.

Investeer in arbeidsvoorwaarden
De FNV ziet het als de verantwoordelijkheid van de werkgevers om te investeren in goede arbeidsvoorwaarden.  Skalli: ‘En als zij zeggen dat dat geld er niet is, dan moeten ze ervoor zorgen dat dat er komt.’

Geen toezegging over acties
Skalli: ‘Wij betreuren het tot slot dat VGN geen toezegging heeft willen doen over gezamenlijke acties richting de politiek om meer financiële ruimte te krijgen voor de échte waardering voor werknemers in de gehandicaptenzorg.'

Tijd voor waardering
'De mensen in deze sector hebben tijdens de coronapandemie voortdurend het gevoel gehad dat zij onvoldoende gezien en gewaardeerd zijn. Het is tijd dat die waardering tot uiting komt in een goed cao-akkoord.’Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FNV Zorg & Welzijn / Peter te Lintel Hekkert
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Teleurgesteld in werkgevers gehandicaptenzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 19 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!