De vakbonden hebben een ultimatum aan de NFU gesteld

Als de NFU de vakbonden niet voor 6 september a.s. tegemoet komt met een loonsverhoging van 3% voor alle medewerkers volgen er mogelijk acties in de umc’s.

Deze eis komt bovenop de inhoudelijke verbeteringen die de NFU en de vakbonden al hadden geformuleerd. In tegenstelling tot wat in het ultimatum door de vakbonden wordt aangegeven, hadden de NFU en de bonden al grotendeels overeenstemming bereikt over het merendeel van deze inhoudelijke punten. De NFU bestempelt collectieve acties als onverantwoord in deze fase van inhaalzorg, en verwijst de bonden naar het kabinet.

NFU verwijst bonden naar kabinet
Karen Kruijthof, bestuurder van Amsterdam UMC en cao-onderhandelaar: “Een ultimatum stellen aan de NFU is niet de manier om een oplossing te vinden voor de impasse waar wij ons al maanden in bevinden. Geld voor een loonsverhoging voor alle medewerkers is er eenvoudig niet. Daarvoor zijn extra investeringen nodig vanuit de overheid. Dat weten de vakbonden maar al te goed. Wij verwijzen de bonden dan ook linea recta naar het kabinet. Wat we wél doen? Samen met de vakbonden hebben we een pakket met verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden samengesteld. De vakbonden stellen in hun ultimatum onterecht dat met de NFU op geen enkel inhoudelijk punt overeenstemming was. De inhoudelijke verbeteringen zijn een stap in de goede richting. Verder kunnen en willen wij financiële ruimte maken om de zorgprofessionals in de middengroepen tegemoet te komen. Deze functies hebben wat salaris betreft een beperkte doorgroei. De werkdruk en schaarste is hier enorm groot en er is sprake van achterblijvende beloning in vergelijking met de markt. Ondertussen blijven wij de minister van VWS oproepen om spoedig uitvoering te geven aan door de Tweede Kamer aangenomen moties en onze collega’s niet in de kou te laten staan.”

Dreigen met acties op dit moment onverantwoord
Gabriël Zwart, bestuurder van Maastricht UMC+ en cao-onderhandelaar, wijst op de kwetsbare situatie in de umc’s: “Natuurlijk, actievoeren is een recht. Maar als gevolg van de Covid-19 pandemie kijken de umc’s momenteel aan tegen een immense opdracht om mensen op wachtlijsten zo goed en zo snel mogelijk te helpen. Veel patiënten hebben de afgelopen tijd (te) lang op hun uitgestelde zorg moeten wachten. Hoewel we begrijpen dat onze collega’s loonsverhoging willen, kunnen we acties die de patiënt rechtstreeks raken op dit moment echt niet aan. Daarom roepen wij de vakbonden op om af te zien van de acties en de handen ineen te slaan.”

Ultimatum van bonden verkeerd bezorgd
Gabriël Zwart: “Laten we er samen bij het kabinet op aandringen meer geld vanuit de overheid beschikbaar te stellen voor onze medewerkers. Dat is de partij die nu aan zet is.”

Zie ook het interview met NFU-voorzitter Margriet Schneider dat vorige week in Zorgvisie verscheen: ‘Bonden vragen straks actie van groepen die wij juist meeste bieden’ - Zorgvisie

En de infographic met gerichte verbeteringen op het gebied van beloning, ontwikkeling en vitaliteit.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NFU
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NFU
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NFU: ultimatum vakbonden onjuist geadresseerd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 aug 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!