NVZ deed afgelopen week via de ziekenhuiswerkgevers een poging om de ondernemingsraden (OR) voor haar karretje te spannen

Terwijl de vakbonden FNV, FBZ, NU’91 en CNV nog vorige week de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) lieten weten dat een akkoord voor een Cao Ziekenhuizen binnen handbereik ligt als ze de eenmalige uitkering in hun voorstel omzet in een structurele verbetering, doet de NVZ wanhopige pogingen hun cao-voorstel langs andere wegen te verkopen.

Daaruit blijkt dat de NVZ niet bereid is te bewegen en dat ze de vele tienduizenden werknemers die al maanden actievoeren voor een goede cao nog steeds niet serieus neemt.

NVZ maakt OR deel van conflict
NVZ deed afgelopen week via de ziekenhuiswerkgevers een poging om de ondernemingsraden (OR) voor haar karretje te spannen en daarmee onderdeel te maken van het conflict aan de cao-tafel. Zo probeert de NVZ via de OR draagvlak te krijgen voor haar eenzijdige ingestoken verhaal. Veel ziekenhuiswerknemers laten merken daar ontzettend boos over te zijn. Het lijkt erop dat de NVZ tegen al die duizenden medewerkers die actievoeren zegt: we leggen het jullie nog een keer uit. Maar werknemers in de zorg voeren niet zomaar actie. Ze snappen heel goed waar het om gaat. De bonden nemen de zorgen en wensen van de vele tienduizenden werknemers die al maanden actievoeren voor een goede cao uiterst serieus. Het wordt tijd dat de NVZ dat ook gaat doen.

De vier gezamenlijke bonden hebben intussen alle OR’en bij de ziekenhuizen feitelijk geïnformeerd over het stakingsrecht en dat ze geen partij zijn in deze cao-discussie. Verder hebben ze rechtstreeks onze flyer ontvangen met de 4 belangrijkste redenen waarom de bonden het voorstel van NVZ niet zien zitten.

Bonden laten zich niet dicteren
Alsof het kat- en muisspel nog niet compleet was, verzocht de NVZ de besturen van de vakbonden om hun cao-voorstel neutraal aan de leden voor te leggen. Omdat het beschamend is dat een werkgeversorganisatie probeert te dicteren hoe de bonden moeten omgaan met hun achterban, hoefden ze daar niet lang over na te denken.

“We roepen de NVZ op om met onze cao-onderhandelaars terug te keren naar de onderhandelingstafel; dat is de enige juiste plek waar het overleg over een nieuwe cao kan plaatsvinden”, aldus de gezamenlijke vakbonden in een reactie.

De bal ligt bij NVZ
Het is echt de allerhoogste tijd dat de ziekenhuiswerkgevers de vakbonden en de 200.000 ziekenhuiswerknemers serieus nemen. Een goede cao is nodig om de sector aantrekkelijk te houden voor nieuwe werknemers en het behoud van de huidige werknemers. Alleen daarmee kunnen we de werkdruk hanteerbaar houden en kwaliteit van zorg blijven garanderen. De cao-acties overal in het land gaan gewoon door. Deze week komen maar liefst 20.000 werknemers in actie tijdens zondagsdiensten, de stakingsvariant voor de ziekenhuizen, bij 10 ziekenhuizen. En nog meer actiecomités staan klaar om ditzelfde te gaan doen.

Later deze week maken de vakbonden de serie zondagsdiensten voor volgende week bekend. Dan wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het een zondag is. Ingeroosterde werknemers zijn aanwezig. Operatiekamers, poli’s en andere afdelingen sluiten hun deuren, maar de spoedeisende zorg gaat altijd door zodat de patiëntveiligheid niet in het geding komt.

PDFReactie Vakbonden op brief aan vakbondsbesturen
Brief vakbonden aan OR'en Brief NVZ aan FNV-bestuur


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Cao-acties ziekenhuizen: NVZ maakt rare sprongen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!