Zij zien het personeelstekort als grootste probleem in de sector

1 op de 3 medewerkers in zorg en welzijn vindt Prinsjesdag een ‘ver-van-hun-bed-show’. Slechts een derde verwacht dat de gevolgen van de kabinetsplannen voor hun (financiële) situatie duidelijk zijn. De rest is daar niet van overtuigd. Ruim een kwart verwacht zelfs dat het niet duidelijk is wat de plannen voor hun portemonnee en persoonlijke situatie betekenen. Terwijl zij daar juist interesse in hebben. Het kabinet moet volgens zorgprofessionals vooral investeren in een hoger salaris en in meer personeel. Want zij zien het personeelstekort als grootste probleem in de sector. Hoewel medewerkers het liefst door hun werkgever worden geïnformeerd over de plannen, verwachten zij niet dat hun werkgever dit doet. Daarnaast hebben medewerkers weinig vertrouwen dat de overheid de plannen ook echt uitvoert (rapportcijfer 3,9). Dit blijkt uit onderzoek van PGGM&CO onder ruim 1000 zorg- en welzijnsmedewerkers, uitgevoerd door onderzoeksbureau Miles Research.

Meer loon en personeel
Medewerkers zijn het meest geïnteresseerd in wat de plannen voor hen persoonlijk betekenen (46%), vooral in hun portemonnee (62%). 44% is benieuwd naar wat de plannen voor het werk betekenen. 62% vindt dan ook dat het kabinet vooral moet investeren in een hoger salaris. Maar ook investeren in meer personeel (54%) en in het verminderen van de regeldruk (35%) is veel genoemd. Medewerkers maken zich het meeste zorgen over het personeelstekort (28%) en de kwaliteit van de zorg (23%), daarna volgt de hoge werkdruk (22%). Het salaris lijkt dan van mindere zorg (17%).

Kansen werkgevers
Werkgevers lijken een kans te laten liggen om hun medewerkers rond Prinsjesdag te informeren. Want medewerkers worden het liefst door de werkgever, per mail, geïnformeerd over de plannen. Ze vinden dit ook belangrijk (rapportcijfer 7,2), maar verwachten dat hun werkgever dit niet gaat doen (rapportcijfer 5,6).

Betrokkenheid
Henriette Davelaar, directeur van PGGM&CO: ‘Het is een belangrijk signaal dat medewerkers in zorg en welzijn Prinsjesdag zien als een ‘ver-van-hun-bed-show’. Dat een grote groep verwacht dat het na Prinsjesdag niet duidelijk is wat de kabinetsplannen voor hun portemonnee en persoonlijke situatie betekenen. Want zij geven tegelijkertijd aan wel degelijk interesse te hebben in wat de plannen voor hun situatie betekenen. Zij hebben daarnaast zorgen over de sector en zijn uitgesproken over investeringen die het kabinet kan doen. Hier gaat een grote betrokkenheid vanuit, die zo kenmerkend is voor zorg- en welzijnsmedewerkers. Het is dan ook van belang dat zij straks wél weten wat de gevolgen van de kabinetsplannen voor hen zijn. Zodat ze hier ook iets mee kunnen.‘
 
Informeer
Davelaar vervolgt: ‘Daarom gaan wij zorg- en welzijnsmedewerkers in aanloop naar en op Prinsjesdag volop informeren. Dit doen we o.a. met een speciale Prinsjesdagpagina op onze website. Hierop delen we in begrijpelijke taal wat de Miljoenennota voor hun eigen portemonnee én werk in zorg en welzijn betekent. En bieden we werkgevers in zorg en welzijn de mogelijkheid om deze informatie bij hun medewerkers onder de aandacht te brengen. Belangrijk, want ons onderzoek toont aan dat medewerkers hier veel waarde aan hechten. Daarnaast kunnen zorg- en welzijnsmedewerkers op deze pagina terecht voor actuele en praktische tips voor hun geldzaken in dure tijden als deze. Zo bieden we ze praktische handvatten om meer rust te hebben over hun financiële situatie.’ 
 
PGGM&CO is de ledenorganisatie van coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM met ruim 765.000 leden die werken of hebben gewerkt in zorg en welzijn. We helpen iedereen die in zorg en welzijn werkt(e) om fysiek, mentaal en financieel fit te blijven. Als gids bieden we hen vanuit continu onderzoek inzicht en overzicht - met informatie, ervaringen, diensten, producten en voordelen - om fitte keuzes te maken. En helpen we werkgevers om hierin te ondersteunen, waar mogelijk samen met sociale partners. Zodat medewerkers in balans en met plezier blijven werken in een gezonde sector zorg en welzijn.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: PGGM&CO / Stephanie Stalenhoef
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : PGGM&CO
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: 1 op de 3 medewerkers in zorg en welzijn vindt Prinsjesdag ‘ver-van-hun-bed-show’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 sept 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!