Het aantal ouderen neemt de komende jaren sterk toe en daarmee ook de behoefte aan zorg en ondersteuning

Het aantal passende woonvormen voor ouderen moet de komende jaren snel uitgebreid worden, stelt branchevereniging ActiZ. Rick Hogenboom, zorgbestuurder bij De Posten en lid van ActiZ Kerngroep Wonen en Zorg: ‘We zien een enorme druk op de vraag naar verpleeghuisplekken, maar kampen met een tekort aan plekken en krapte op de arbeidsmarkt. Om zoveel mogelijk mensen goed te kunnen ondersteunen, moeten we daarom zorgen dat intensieve verpleeghuiszorg zo lang mogelijk uitgesteld kan worden. Soms zal dat met aanpassingen thuis kunnen, maar we zien ook behoefte aan meer woonvormen die beschutting en veiligheid bieden.’

Het aantal ouderen neemt de komende jaren sterk toe en daarmee ook de behoefte aan zorg en ondersteuning. Komende week organiseert de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over wonen en zorg voor ouderen. ActiZ doet in een position paper voorstellen om tot meer passende woonvormen voor ouderen te komen. Rick Hoogenboom: ‘We zien veel mooie voorbeelden van wijken die vergrijzingsproof worden, van hofjes of bejaardenhuizen 2.0, maar het gaat niet snel genoeg. Er zijn belemmeringen die snelle groei nu in de weg staan en die moeten we oplossen.’

Gemeenten aan zet
De belangrijkste verbetering is het volgens ActiZ wanneer gemeenten, woningcorporaties én zorgorganisaties echt samen optrekken. En gezamenlijk inzicht krijgen en antwoorden bieden op de woon- en zorgvraag in een gemeente. Een integrale toekomstvisie op wonen en zorg voor ouderen ontbreekt nu veelal. Lokale prestatieafspraken tussen gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties moeten wat ActiZ betreft worden uitgebreid met zorgthema’s en concrete acties opleveren.

Presentatie
Om tot een lokale toekomstvisie te komen, ontwikkelde ActiZ een presentatie die zorgorganisaties kunnen gebruiken om de opgave op het gebied van wonen en zorg te bespreken. Het begint met het onderkennen van een gezamenlijk probleem. De presentatie geeft inzicht het probleem, de knelpunten en biedt handvatten voor vervolggesprekken. De presentatie is hier te vinden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ook gemeenten aan zet om vergrijzing op te vangen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!