In de praktijk betekent het dat alle verzekerden van CZ die nu Abasaglar gebruiken over moeten stappen naar Lantus
Als je bij zorgverzekeraar CZ verzekerd bent kan dat betekenen dat je moet overstappen van de langwerkende insuline glargine Abasaglar naar Lantus.
Wat gebeurt er met langwerkende insuline Abasaglar?
Vanaf 1 maart 2023 wijzigt zorgverzekeraar CZ haar preferentiebeleid op de langwerkende insuline glargine. De afgelopen 4 jaar was de Abasaglar van Lilly de aangewezen langwerkende insuline. Vanaf 1 maart is dat Lantus van Sanofi. In de praktijk betekent het dat alle verzekerden van CZ die nu Abasaglar gebruiken over moeten stappen naar Lantus.
Moet ik overstappen naar Lantus?
Overstappen van insuline mag alleen na overleg met jouw zorgverlener. Als die het er mee eens is, kun je de nieuwe insuline gaan gebruiken. Vind jouw zorgverlener het onverstandig als je overstapt? Dan kan zij/hij een recept op Medische Noodzaak uitschrijven. Wil je iets melden over je overstap? Dat kan via ons meldpunt Preferentiebeleid.
Wat vindt DVN?
Wij vinden dat zorg doelmatig, toegankelijk en betaalbaar moet zijn. We zijn daarom ook niet persé tégen het preferentiebeleid. Wel vinden we dat de overstap altijd in overleg moet gaan met de patiënt. Daar hebben we ons vanaf het begin hard voor gemaakt en dit standpunt is door zorgprofessionals overgenomen. Als een biosimilar bij jou niet goed werkt, moet je op basis van medische noodzaak altijd weer terug kunnen naar je eerdere merk insuline. Daarnaast moet overzetten ook geen onnodige extra tijd, kosten en handelingen en rompslomp betekenen. Daarom is een regelmatige overzetting niet wenselijk en dat is met de zorgverzekeraars die volgens het preferentiebeleid werken besproken.
Lees meer over het preferentiebeleid
Vanuit internisten Elske Massolt en Heleen de Wit loopt de petitie tegen frequent wisselen door het preferentiebeleid
-Meldpunt preferentiebeleid insuline
-Stappenplan kortwerkende insuline