Er  zou bij intake meer aandacht moeten komen voor mensen met een licht verstandelijke beperking

GGZ Nederland deelt graag goede voorbeelden van de aanpak van de wachttijden. Zo zou er bij intake meer aandacht moeten komen voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Dit zou uiteindelijk de doorstroming kunnen bevorderen.

Recent onderzoek
Recent onderzoek laat zien dat van de mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA)  vermoedelijk zo’n 40% (of hoger) ook te maken heeft met een licht verstandelijke beperking (LVB). Een aanzienlijk deel van deze doelgroep is gebaat bij een andersoortige behandeling, die meer gericht is op ondersteuning en activiteiten dan de ‘klassieke’ GGZ-behandelingen. Ingeborg Berger, verpleegkundig specialist GGZ bij Antes/Parnassia Groep in Rotterdam, vertelt over haar ervaringen en inzichten.

Te weinig aandacht LVB
‘Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben drie tot vier maal zoveel kans op het ontwikkelen van  psychische klachten’, zegt Ingeborg Berger. Onderzoeker en psychiater Jeanet Nieuwenhuis doet onderzoek naar de doelgroep cliënten met LVB in de GGZ. Recent onderzoek laat zien dat bij mensen met een EPA-diagnose in vermoedelijk 40% of meer van de gevallen sprake is van een LVB. ‘Dat betekent dat je je moet afvragen of deze mensen wel de juiste behandeling krijgen’, stelt Ingeborg Berger.

Wilt u het volledige artikel lezen? Klik dan hier

Bron: www.wegvandewachtlijst.nl