Er  zou bij intake meer aandacht moeten komen voor mensen met een licht verstandelijke beperking

GGZ Nederland deelt graag goede voorbeelden van de aanpak van de wachttijden. Zo zou er bij intake meer aandacht moeten komen voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Dit zou uiteindelijk de doorstroming kunnen bevorderen.

Recent onderzoek
Recent onderzoek laat zien dat van de mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA)  vermoedelijk zo’n 40% (of hoger) ook te maken heeft met een licht verstandelijke beperking (LVB). Een aanzienlijk deel van deze doelgroep is gebaat bij een andersoortige behandeling, die meer gericht is op ondersteuning en activiteiten dan de ‘klassieke’ GGZ-behandelingen. Ingeborg Berger, verpleegkundig specialist GGZ bij Antes/Parnassia Groep in Rotterdam, vertelt over haar ervaringen en inzichten.

Te weinig aandacht LVB
‘Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben drie tot vier maal zoveel kans op het ontwikkelen van  psychische klachten’, zegt Ingeborg Berger. Onderzoeker en psychiater Jeanet Nieuwenhuis doet onderzoek naar de doelgroep cliënten met LVB in de GGZ. Recent onderzoek laat zien dat bij mensen met een EPA-diagnose in vermoedelijk 40% of meer van de gevallen sprake is van een LVB. ‘Dat betekent dat je je moet afvragen of deze mensen wel de juiste behandeling krijgen’, stelt Ingeborg Berger.

Wilt u het volledige artikel lezen? Klik dan hier

Bron: www.wegvandewachtlijst.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GGZ Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zo kan het ook! besteed meer aandacht aan LVB bij intake
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!