De verlaging van de NHC heeft een grote impact op de bouwplannen van zorgorganisaties

Een aantal zorgorganisaties uit de VVT-, gehandicapten- en GGZ-sector heeft een noodkreet gestuurd naar de leden van de vaste Kamercommissie van VWS. In het manifest ‘Opgave zorgvastgoed haalbaar houden’ geven zij aan dat er een investeringsstop dreigt door enerzijds oplopende kosten en anderzijds bezuinigingen van de overheid. Daardoor kan de zorgsector de noodzakelijke vastgoedopgaven niet meer realiseren. Mireille de Wee, voorzitter ActiZ-kerngroep Wonen en Zorg: ‘Wij horen en zien al langer dat zorgorganisaties echt in de problemen komen en hun business cases niet meer rond krijgen.'

‘Dat de zorgorganisaties nu deze noodkreet doen komt niet als een verrassing. Als ActiZ staan wij hier volledig achter. Wij proberen al langer te voorkomen dat de NHC, het tarief dat zorgorganisaties krijgen voor het vastgoed, wordt verlaagd. De verlaging van de NHC heeft een grote impact op de bouwplannen van zorgorganisaties. Zorgorganisaties hebben momenteel hoge kosten voor vastgoed, bouw, verbouwing en energie.

Met daarbovenop de NHC-verlaging betekent dat de noodzakelijke investeringen in het zorgvastgoed en verduurzaming geen of onvoldoende doorgang kunnen vinden. Bouwprojecten komen financieel in de knel en het wordt steeds lastiger voor zorgorganisaties om de kwaliteit van hun vastgoed te waarborgen. Terwijl er sprake is van een zorginfarct en we voor grote uitdagingen staan in de (ouderen)zorg. De Tweede Kamer erkent dit ook en heeft de minister onlangs in een motie verzocht om onderzoek te doen naar het effect van de verlaging van de NHC. 

Met dit manifest uiten de zorgorganisaties hun grote zorgen. Hun noodkreet kunnen wij alleen maar ondersteunen. Om de langdurige zorg houdbaar te houden moeten de tarieven kostendekkend zijn, en dat lijkt met de verlaging van het vastgoedtarief verder weg dan ooit.’

Lees het manifest op de site van ActiZ

Bron: ActiZ
 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ‘We steunen de noodkreet van de zorgorganisaties over zorgvastgoed’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!