Mensen met verward gedrag moeten passend vervoer kunnen krijgen

De Nederlandse Zorgautoriteit adviseert hoe we de bekostiging zo kunnen aanpassen dat mensen met verward gedrag passend vervoer kunnen krijgen. We hebben vooral gekeken hoe dit vervoer menselijker en deskundiger kan, zodat de verwarde situatie van de patiënt niet verergert. We concluderen dat een aantal regio’s al goede oplossingen heeft gevonden. De bekostiging moet daar op een simpele manier op aansluiten. Dat staat in het advies Bekostiging van vervoer met psychiatrische hulpverlening aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

We hebben eerst onderzocht hoe de bekostiging past binnen de kaders die het ministerie van VWS voor het vervoer stelt. Regionale ambulance voorzieningen verzorgen dan de spoedzorg. Voor het vervoer na de psychiatrische beoordeling van de patiënt komen ook andere aanbieders in aanmerking. In ons advies hebben we uitgewerkt hoe de bekostiging er dan uit kan zien.

We zien daar een belangrijke rol voor de regievoerders in de regionale acute psychiatrie, maar dat vraagt nog tijd. Daarom pleiten we voor verlenging van de lopende regio-experimenten. Ruimte voor regionaal maatwerk biedt mogelijk ook een meer proportionele oplossing dan een uitgebreide aanpassing van de bekostiging. Naar verhouding maken slechts weinig mensen gebruik van deze zorg (regionaal soms maar één of enkele ritten per dag).

We zien bovendien dat het vervoer dat ggz professionals zouden willen voor deze mensen al wordt aangeboden door alternatieve vervoerders. Dit vervoer is ook passend voor de patiënt. De betaling hiervan is ingewikkeld binnen de huidige regels, en dat staat de bredere inzet van dit alternatieve aanbod in de weg. Een duidelijke betaaltitel voor alle vervoersmomenten kan hier een geschikte oplossing voor zijn.

We zien dat zo’n oplossing al succesvol wordt uitgeprobeerd in een aantal door ZonMw gesubsidieerde regionale experimenten. Hier verzorgt een op deze patiëntgroep gerichte vervoerder zowel het spoedvervoer naar een plek waar de patiënt psychiatrisch beoordeeld wordt als het vervoer daarna. In deze speciaal hierop ingestelde diensten krijgen patiënten de menselijke zorg die ze op dat moment nodig hebben. Hun situatie verergert hierdoor niet. Daarbij blijven de tijdigheid van het vervoer en de betaalbaarheid gewaarborgd. De huidige ontwikkelingen in de praktijk bieden daarmee mogelijk een alternatieve oplossingsrichting die tot beter passend vervoer leidt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa adviseert over vervoer met psychiatrische hulpverlening
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 11 dec 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!