ActiZ heeft een definitief advies over de toekomstige bekostiging van extramurale behandeling aan VWS uitgebracht

Op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de Nederlandse Zorgautoriteit gevraagd om een advies uit te brengen over de toekomstige bekostiging van extramurale behandeling binnen de Zorgverzekeringswet. In dit bericht leest u meer over het definitieve advies en de inbreng van ActiZ.

In een eerder bericht heeft u kunnen lezen over het advies van de NZa over aanvullende geneeskundige zorg in de eerste lijn, voorheen geduid als extramurale behandeling. Dit advies richt zich op de toekomstige vorm van bekostiging van deze zorgvorm.

Advies NZa bekostiging korte termijn: aansluiten bij de huidige werkwijze
De NZa geeft in haar advies aan voor de korte termijn zoveel mogelijk te willen aansluiten bij de huidige subsidieregeling om daarmee de aansluiting op de huidige praktijk te behouden. De overgang naar de Zorgverzekeringswet wordt daarmee zo laagdrempelig mogelijk gemaakt ten behoeve van een zogenoemde ‘zachte landing’. Overheveling kan daardoor op korte termijn plaatsvinden waardoor de focus kan liggen op de doorontwikkeling van de bekostiging richting toekomstig perspectief.

Advies NZa bekostiging lange termijn: multidisciplinaire integrale vorm
Voor de lange termijn adviseert de NZa om toe te werken naar een multidisciplinaire integrale vorm van bekostiging. Multidisciplinaire prestaties kunnen op meerdere manieren worden vormgegeven, afhankelijk van onder andere de uitvoerbaarheid en (kosten)homogeniteit van producten: op basis van standaarden, zorgzwaarte op functieprogramma’s. Wat daar in ieder geval voor nodig is, zijn beschrijvingen van goede zorg op landelijk niveau. In ieder geval adviseert de NZa deze zorg vorm zo snel mogelijk over te hevelen.

ActiZ bepleit multidisciplinaire en integrale vorm van bekostiging
ActiZ is van mening dat cliënten in staat gesteld moeten worden, om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Zorg en ondersteuningen moeten in de nabijheid kunnen worden geleverd. De cliënten die op dit moment gebruik maken van de extramurale behandeling of daarvan in de toekomst gebruik gaan maken, kenmerken zich door grote complexiteit. In verband met de multimorbiditeit wordt de complexe problematiek dan ook benaderd vanuit een multidisciplinair perspectief. ActiZ is daarom verheugd dat de NZa VWS adviseert over een multidisciplinaire en integrale vorm van bekostiging voor de lange termijn. Zie ook onze uitgebreide reactie waarin we ook aandacht vragen voor samenhang met andere zorgsoorten (zoals het eerstelijnsverblijf en geriatrische revalidatie) en pleiten voor proeftuinen en innovatieve voorbeelden.

Verder proces
Half december is het advies van de NZa aangeboden aan VWS. De officiële reactietermijn van VWS is drie maanden. Zodra hierover meer bekend is, informeren we u hierover.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Definitief advies NZa aan VWS over extramurale behandeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!