De coronacrisis brengt een kwetsbaarheid in de zorg voor ouderen aan de oppervlakte

De Covid-19 uitbraak blijft een grote impact hebben op Nederland. Op woensdag 4 november debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de aanpak van de coronacrisis. ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, heeft daarom de Tweede Kamerleden een paper toegestuurd. Het paper roept op om blijvend aandacht te hebben voor de continuïteit van de zorg voor ouderen en chronisch zieken die erg onder druk staat door de coronacrisis.

Opnieuw zien we meer verpleeghuislocaties waar uitbraken zijn. ActiZ-bestuurslid Conny Helder: “Een groot verschil met de eerste golf is dat er voldoende beschermingsmiddelen, testcapaciteit en kennis aanwezig zijn waardoor de quarantaine-aanpak op besmette locaties voortvarend kan worden aangepakt.” Daarentegen zien we wel het ziekteverzuim in de verpleging, verzorging en thuiszorg, flink hoger ligt. Het stijgt nu naar landelijk gemiddeld zo’n 10%. De zorgverlening staat hierdoor onder druk. De zorg voor ouderen en chronisch zieken moet altijd doorgaan. De ouderenzorg is alleen geholpen als het aantal besmettingen gaat dalen.

Extra handen voor de zorg
Om in te spelen op het tekort nam ActiZ -samen met partijen als RegioPlus- al in maart het initiatief voor extra handen voor de zorg www.extrahandenvoordezorg.nl. Via dit platform kunnen mensen met en zonder een achtergrond in de zorg aan het werk bij een zorginstelling in de regio. Mensen zonder zorgachtergrond krijgen een online training via de Nationale Zorgklas, een ander initiatief van ActiZ. Vervolgens kunnen zij met hun talenten zorgprofessionals ontlasten. Conny Helder: “Afgelopen vrijdag is er opnieuw een oproep gedaan, dit leverde in één weekend ruim 4600 aanmeldingen op van mensen zonder zorgachtergrond en ruim 1000 mensen met een zorgachtergrond. Hartverwarmend, maar nog lang niet voldoende.”

Kloof tussen vraag en aanbod
De coronacrisis brengt een kwetsbaarheid in de zorg voor ouderen aan de oppervlakte. Nu de samenleving verder vergrijst zijn er in de komende twintig jaar meer ouderen en hulpbehoevenden. Tegelijk neemt het aantal mantelzorgers af en is het aantal mensen dat in de zorg kan werken beperkt. ActiZ vraagt aandacht voor dit maatschappelijk vraagstuk.

Het volledige paper van ActiZ vind u hier.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ActiZ: Kamer, houd oog voor de zorgcontinuïteit in de coronacrisis
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!