Woensdag 18 januari, vindt er een belangrijk debat over arbeidsmarktbeleid in de zorg plaats

Vakbonden en werkgevers van Verpleeg- & Verzorgingshuizen & Thuiszorg overhandigen dinsdag 17 januari het manifest ‘De Medewerker Op 1’ aan Tweede Kamerleden. Het manifest is ondertekend door ActiZ, FNV, CNV, FBZ, NU’91, en Zorgthuisnl. Morgen, woensdag 18 januari, vindt er een belangrijk debat over arbeidsmarktbeleid in de zorg plaats.

De omslag
Vakbonden en werkgevers pleiten voor een omslag in het arbeidsmarktbeleid om van de Verpleeg- & Verzorgingshuizen & Thuiszorg een aantrekkelijke sector te maken om in te werken. De Vakbonden en werkgevers gingen hiervoor de afgelopen periode samen aan de slag. Het manifest is een oproep aan de overheid om mee te werken aan die omslag.

Achtpuntenplan
In het manifest staan acht punten genoemd die nodig zijn voor de omslag. Zo moet de administratieve lastendruk naar beneden en moet meer werken ook gaan lonen. Er is structureel meer geld nodig om goede salarissen te kunnen bieden.

1 miljard euro
Voor de noodzakelijke omslag is 1 miljard euro en hulp nodig van de landelijke politiek, financiers van zorg en toezichthouders. Op woensdag 18 januari bespreken de Kamerleden het arbeidsmarktbeleid in de zorg met minister Helder (VWS).  

50% vindt werkdruk te hoog
Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen dat zorg nodig heeft harder dan het aantal zorgmedewerkers. Het is voor zorgorganisaties elke dag opnieuw een puzzel om cliënten passende zorg te bieden en roosters rond te krijgen. Dit merken zorgmedewerkers nu al dagelijks: 50% van de zorgprofessionals vindt de werkdruk te hoog.

Bekijk hier het manifest


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FNV Zorg & Welzijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Manifest VVT: het roer moet om!
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 17 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!