Woensdag 18 januari, vindt er een belangrijk debat over arbeidsmarktbeleid in de zorg plaats

Vakbonden en werkgevers van Verpleeg- & Verzorgingshuizen & Thuiszorg overhandigen dinsdag 17 januari het manifest ‘De Medewerker Op 1’ aan Tweede Kamerleden. Het manifest is ondertekend door ActiZ, FNV, CNV, FBZ, NU’91, en Zorgthuisnl. Morgen, woensdag 18 januari, vindt er een belangrijk debat over arbeidsmarktbeleid in de zorg plaats.

De omslag
Vakbonden en werkgevers pleiten voor een omslag in het arbeidsmarktbeleid om van de Verpleeg- & Verzorgingshuizen & Thuiszorg een aantrekkelijke sector te maken om in te werken. De Vakbonden en werkgevers gingen hiervoor de afgelopen periode samen aan de slag. Het manifest is een oproep aan de overheid om mee te werken aan die omslag.

Achtpuntenplan
In het manifest staan acht punten genoemd die nodig zijn voor de omslag. Zo moet de administratieve lastendruk naar beneden en moet meer werken ook gaan lonen. Er is structureel meer geld nodig om goede salarissen te kunnen bieden.

1 miljard euro
Voor de noodzakelijke omslag is 1 miljard euro en hulp nodig van de landelijke politiek, financiers van zorg en toezichthouders. Op woensdag 18 januari bespreken de Kamerleden het arbeidsmarktbeleid in de zorg met minister Helder (VWS).  

50% vindt werkdruk te hoog
Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen dat zorg nodig heeft harder dan het aantal zorgmedewerkers. Het is voor zorgorganisaties elke dag opnieuw een puzzel om cliënten passende zorg te bieden en roosters rond te krijgen. Dit merken zorgmedewerkers nu al dagelijks: 50% van de zorgprofessionals vindt de werkdruk te hoog.

Bekijk hier het manifest

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: FNV Zorg & Welzijn
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2023/01/manifest-vvt-het-roer-moet-om
Originele titel: Manifest VVT: het roer moet om!
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2023-01-17


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com